41% українців не довірятиме результатам “всенародного опитування” Зеленського – дослідження

Дата: 20 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

41% українців не довірятиме результатам “всенародного опитування”, ініційованого президентом Володимиром Зеленським на день місцевих виборів.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Довірятимуть результатам опитування 43% респондентів. Також соціологи дізнались, що 44% українців вважають опитування щирим наміром президента почути думку більшості, а 44% – політичною технологією для досягнення власних цілей. Загалом 55% респондентів наразі мають намір взяти участь в опитуванні. Водночас 36% не хочуть робити цього.  

Поцікавились соціологи й думкою українців щодо одного з п’яти питань опитування, а саме – чи підтримують вони надання так званої “вільної економічної зони” Донецькій  і Луганській областям. Виявилось, що 45,3% виступають проти такого сценарію, а 33,5% – за. Дослідники зазначили, що рівень підтримки вищезгаданого питання зростає із Заходу на Схід з 27% до 46%.

Відповіді на питання про надання “вільної економічної зони” Донецькій  і Луганській областям

Опитування проводили з 17 по 19 жовтня. Соціологи провели 505 індивідуальних інтерв’ю. Статистична похибка вибірки не перевищує: 4,5% для показників близьких до 50%, 3,9% — для показників близьких до 25%, 2,7% — для показників близьких до 10%

Нагадаємо, 13 жовтня президент Зеленський заявив, що планує провести в день виборів, 25 жовтня, всенародне опитування, на якому українцям запропонують дати відповіді на п’ять запитань. Опитування, як наголошували у Офісі голови держави, не матиме прямих юридичних наслідків та проводитиметься не безпосередньо на дільницях, а поруч з ними. Процес нібито буде добровільним, бюлетені з відповідями збиратимуть волонтери, а самих бюлетенів планують надрукувати 5 мільйонів. 

У свою чергу експерти та правозахисники розкритикували ініціативу, а деякі називали її аферою державного масштабу та замахом на державний переворот. Насамперед через те, що на таке оголошення “референдуму чи опитування” президент не має повноважень і це суперечить статтям 19 та 106 Конституції України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter