Третина тих, хто пішов на вибори, проігнорували опитування Зеленського – “Рейтинг”

Дата: 26 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Третина українців, які голосували на місцевих виборах, проігнорували п’ять запитань від президента Володимира Зеленського. 

Про це з посиланням на дані соціологічної групи “Рейтинг” повідомляє “Українська правда”.

Серед дільниць, які охопило дослідження “Рейтингу”, на 69% проводилось опитування Зеленського. На тих дільницях, де опитування не проводили, більшість відповіла, що взяла б участь у ньому, якби мала змогу (67%). Загалом ініціативу Зеленського активно підтримували виборці партії “Слуга народу” (63% брали участь, 37% ні), а найменше – виборці партії “Європейська солідарність” (27% брали участь, 73% ні).

Водночас соціологи дізнались і про ставлення українців до запитань, які ставив президент Зеленський. Так, право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, підтримують 78% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 10% не підтримують, 12% не змогли відповісти. Серед тих, хто голосував на виборах, але не брав участі в опитуванні, 56% підтримують її, 13% не підтримують, 31% не зміг відповісти.

Легалізацію канабісу в медичних цілях для полегшення болю важкохворих  підтримують 70% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 24% не підтримують. Серед тих, хто голосував на виборах, але не брав участі в опитуванні, 52% підтримують її, 28% не підтримують, 20% не змогли відповісти.

Ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах підтримує 81% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, проти – 16%. Серед тих, хто голосував на виборах, але не брав участі в опитуванні, 63% підтримують її, 21% не підтримує, 16% не визначилися.

Створення вільної економічної зони на території Донецької і Луганської областей підтримують 45% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 43% не підтримують, 12% не визначилися. Серед тих, хто голосував на виборах, але не брав участі в опитуванні, 33% підтримують її, 39% не підтримують, 28% не визначилися.

Ідею скорочення кількості народних депутатів до 300 підтримують 95% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 4% не підтримують. Серед тих, голосував на виборах, але не брав участі в опитуванні, 81% підтримує її, 7% не підтримують, 13% не визначилися.

Нагадаємо, що про проведення в день місцевих виборів, 25 жовтня, всенародного опитування президент Володимир Зеленський оголосив на початку жовтня. Результати опитування, як повідомили в Офісі президента, не матимуть юридичних наслідків, однак експерти одразу сказали, що його проведення незаконне. Насамперед через те, що на таке оголошення “референдуму чи опитування” президент не має повноважень. Також вони підкреслюють, що ініціативу можна розцінювати як втручання у виборчий процес та незаконну агітацію.

Ще до проведення президентського опитування 41% українців розповів, що не довірятиме його результатам, а 44% вважають їхнє проведення політичною технологією для досягнення власних цілей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter