Норвегія відмовила вагнерівцю в притулку, бо не вважає угруповання частиною російської армії

Дата: 07 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Влада Норвегії відмовила в наданні притулку російському бойовику Андрію Медвєдєву, що брав участь у вторгненні в Україну в складі так званої ПВК “Вагнер”. 

Про це розповідає Reuters. 

Фото: The Insider

Адвокат росіянина Бріньюльф Ріснес каже, що в притулку його клієнту відмовили, бо той не був військовослужбовцем регулярних частин російської армії. 

До минулого року російських бойовиків з “Вагнера” вважали членами приватної військової компанії, але російський керманич Путін особисто підтвердив, що їх фінансували з бюджету РФ. Вагнерівці відомі причетністю до катувань та чималої кількості страт у різних країнах, деякі з яких дуже детально описані журналістами. 

Попри те що Норвегія відмовила в притулку Медвєдєву, він може лишитися в країні, бо “ризикує бути покараним за дезертирство і бути вбитим людьми з “Вагнера”. Захист росіянина оскаржуватиме рішення. 

ZMINA детально розповідала про Медвєдєва, коли він утік до Норвегії. Росіянин ділився спогадами про щонайменше десять позасудових страт найманців, декілька з яких потрапили до об’єктива його камери. В одному випадку завербовані намагалися втекти з лікарні, однак їх зловили та розстріляли вагнерівці.

Медвєдєв командував 1 відділенням 4 взводу 7 штурмового загону “Вагнера”, членом якого був страчений Євген Нужин

Нагадаємо, що Верховна Рада визнала ПВК “Вагнер” міжнародною злочинною організацією та попросила світ наслідувати цей приклад. Убитому керівнику ПВК Євгену Пригожину повідомили підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України та веденні агресивної війни. 

У Великій Британії юристи також подали позов щодо вагнерівців за тероризм і воєнні злочини в Україні. Правники називали це першим випадком в історії, коли щодо приватної військової компанії позиваються до суду “за використання нею тероризму та за змову з державою для вчинення незаконної війни”.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter