Керівнику ПВК “Вагнер” Пригожину світить довічне в Україні

Дата: 03 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та веденні агресивної війни заочно повідомили близькому до Путіна бізнесмену та керівнику ПВК “Вагнер” Євгену Пригожину. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Євген Пригожин. Фото: currenttime.tv

ПВК “Вагнер” воює в Україні з 2014 року під виглядом “добровольців”, однак торік до компанії, яка незаконно працює навіть за російськими законамиі Надання військових послуг приватними компаніями (найманство) у Росії заборонено законом: за участь у збройних конфліктах на території іншої країни передбачено до семи років позбавлення волі, за вербування, навчання та фінансування найманця – до 15 років., незаконно почали вербувати ув’язнених з колоній. На війну вербують й українських в’язнів, вивезених до окупованого Криму з тимчасово захоплених територій. 

Слідчі кажуть, що вербуванням, навчанням та подальшим управлінням завербованими Пригожин займався “за повної підтримки чинного російського режиму”.

“Він безпосередньо відповідальний за тисячі воєнних злочинів, відкрито визнає свою роль у веденні війни проти України та з дозволу Кремля вирішує кадрові питання, вербуючи десятки тисяч увʼязнених. Раніше засуджений за розбій, сьогодні він — герой Росії. Злочинна “еліта” терористичного режиму”, – каже очільник Офісу генерального прокурора Андрій Костін

За статтею щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України Пригожину загрожує від десяти до п’ятнадцяти років або довічне. За статтею щодо ведення агресивної війни – ще від десяти до п’ятнадцяти років.

Молот правосуддя завжди сильніший за “кувалду анархії“, – каже Костін. 

Очільник Офісу генерального прокурора також наголосив, що відповідальності не уникнуть також і пересічні «вагнерівці” й навіть ті, які втекли за кордон. Нещодавно ZMINA розповідала про росіянина Андрія Медвєдєва, який торік підписав контракт із ПВК “Вагнер”, відправився на війну в Україну, а потім втік до Норвегії, де тепер просить політичного притулку. 

За словами Костіна, правоохоронці перевіряють Медвєдєва на причетність до воєнних злочинів. Відповідний запит до норвезьких колег Офіс генерального прокурора готує. 

Графіті з логотипом ПВК “Вагнер” у Белграді, яке замалювали написом “Ні війні”. Фото: Дарко Воїнович

Прокурори вже провели допити двох таких бійців, які перебувають в ЄС… Разом із міжнародними партнерами ми забезпечимо всеосяжну відповідальність як для кожного злочинця, хто зі зброєю в руках прийшов на нашу землю, так і для їхніх покровителів, які роблять бізнес на крові. Час припиняти криваві гастролі росіян, які прикриваються іменем відомого композитора”, – каже Костін. 

Нагадаємо, що торік депутати Європейського парламенту виступили з пропозицією внести ПВК “Вагнер” до списку терористичних організацій, а британські юристи вже позиваються щодо “вагнерівців” за тероризм і воєнні злочини в Україні. Схожий позов подали й у Сербії, де “вагнерівці” також вербують бойовиків. 

Завербовані російські в’язні, якщо виживають на війні, отримують “помилування”, медаль “За відвагу” та їдуть додому за пів року. Серед звільнених таким чином, наприклад, росіянин, який забив каменем знайомого на відпочинку, чоловік, що почав грабувати ще в 5-му класі школи, а також “ветеран”, який убив власну бабцю-ветеранку Другої світової через квартиру. 

Детальніше про них ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter