Найманець ПВК “Вагнер” просить притулку в Норвегії та обіцяє свідчити проти російського керівництва

Дата: 16 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Росіянин Андрій Медвєдєв, який торік підписав контракт із ПВК “Вагнер” та відправився на війну в Україну, втік до Норвегії, де тепер просить політичного притулку. Чоловік каже, що готовий свідчити щодо керівництва ПВК, яке на його очах нібито вбило декількох інших найманців. 

ZMINA розповідає, що відомо. 

Фото: The Insider

Ім’я Медвєдєва стало відомим ще торік, коли він дав інтерв’ю виданню The Insider, у якому поділився спогадами про щонайменше десять позасудових страт найманців, декілька з яких потрапили до об’єктива його камери. В одному випадку завербовані намагалися втекти з лікарні, однак їх зловили та розстріляли “вагнерівці”.

Медвєдєв командував 1 відділенням 4 взводу 7 штурмового загону ПВК “Вагнер”, членом якого був страчений Євген Нужин.

В Україні він перебував чотири місяці й тепер каже, що шкодує про підписання “контракту”. Залишив розташування він, зокрема, через те, що командири без його згоди двічі продовжили чотиримісячний контракт, а також почали віддавати “тупі накази”.

Наприкінці минулого року росіянин зв’язався з правозахисниками з проєкту Gulagu.net, які опублікували його звернення до керівництва Росії. Той просив урятувати його від переслідування “вагнерівців”, які шукали його по країні.

12 січня цього року Медвєдєв нелегально перейшов кордон з Норвегією в Мурманській області. У ніч на 13 січня, як уже повідомляють норвезькі видання, росіянина затримали біля поселення Скройтнес, а невдовзі він попросив притулку.

Населений пункт Нікель у Мурманській області Росії, в районі якого нелегально перетинав кордон Медвєдєв. Фото: changingweathers.net

Норвегія, згідно з Дублінським регламентом, не може депортувати Медвєдєва навіть у разі незаконного перетину кордону, а в країні він може залишатися на час розгляду запиту та апеляції на відмову.

Зараз він перебуває в Осло та, за його словами, вже мав зустріч зі слідчим, який працює над воєнними злочинами. 

Нагадаємо, що торік депутати Європейського парламенту виступили з пропозицією внести ПВК “Вагнер” до списку терористичних організацій, а британські юристи вже позиваються щодо “вагнерівців” за тероризм і воєнні злочини в Україні.

Медвєдєв не єдиний росіянин, який утік до Європи та заявив про бажання допомогти засудити російське військово-політичне керівництво. Так, правозахисний проєкт Gulagu.net допоміг виїхати з Росії солдатові Микиті Чибрину. Частина, в якій був Чибрин, окупувала Київщину на початку повномасштабного вторгнення та була в Бучі, однак сам росіянин переконує – нікого в Україні за чотири місяці не вбивав. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter