Українські посадовці кажуть, що страчений вагнерівець потрапив у полон не добровільно, а тому його й повернули

Дата: 15 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Колишній російський в’язень Євген Нужин, якого за ґратами завербували на війну в Україну, потрапив в український полон не добровільно, а тому й опинився в списках на обмін. Жоден російський військовополонений, який добровільно здався в полон і не хоче повертатися на батьківщину, обміну не підлягатиме. 

З відповідною заявою виступили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими. 

Євген Нужин 

Ролик з Нужиним з’явився в російських телеграм-канал, пов’язаних з ПВК Вагнера, 13 листопада. 

Відео змонтовано з двох частин: на одному шматку – фрагмент інтерв’ю Нужина українському журналістові Юрію Бутусову після того, як він здався в полон. Тоді Нужин, який колись працював силовиком, розповів, як спеціально записався в ПВК Вагнера за ґратами, щоб здатися в український полон і воювати проти Росії.

В інтерв’ю він також казав, що в ПВК практикують “обнулення” тих, хто “провинився”

На другому шматку відео видно голову Нужина, яку прикріплено до цегли скотчем, а потім по ній б’є кувалда, й тіло падає. Перед цим чоловік сказав, що в підвалі його “судитимуть”

Скриншот відео

Публікація ролика спричинила реакцію навіть у Росії. Попри те що прессекретар російського президента Дмитро Пєсков сказав, що в Кремлі не вважають це “своєю справою”, члени досі чинної ради з прав людини при Путіні звернулися до голови слідчого комітету РФ, щоб той розібрався в ситуації. 

“У нас немає законів, які б дозволяли вершити самосуд, що б ця людина не вчинила. Навіть якщо він “зрадник”, є суд та кримінальний кодекс, ми живемо не в середньовіччі, має бути слідство”, – йдеться в їхньому зверненні. 

Не до кінця було зрозуміло, як саме Нужин опинився в руках вагнерівців після полону. Сам він на відео казав, що його нібито викрали в Києві, однак цю версію майже одразу відкинули експерти.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими наголосили – Нужин потрапив у полон не добровільно. 

“Євгєн Нужин відсутній у списках тих, хто добровільно здався в полон”, – кажуть посадовці. 

Євген Нужин

У штабі зазначили, що Україна “зі свого боку гарантує дотримання міжнародних стандартів згідно з Женевськими конвенціями в поводженні з російськими військовополоненими та робить усе можливе, щоб усі наші полонені захисники повернулися додому якнайшвидше”. 

“Жоден російський військовополонений, який добровільно здався в полон українським військам, не був обміняний та не буде повернений до держави-агресора без його згоди, а також відповідного запиту російської сторони”, – йдеться в офіційній заяві. 

Водночас у координаційному штабі просять міжнародну спільноту посилити контроль як щодо дотримання прав українських військових, які перебувають у полоні Росії, так і прав звільнених Україною російських військовослужбовців, які повернулися додому.

Джерело в координаційному штабі повідомило “Детектору медіа”, що відео страти полоненого – це спецоперація, щоб дискредитувати Україну і залякати росіян. 

Нагадаємо, що понад 3 тисячі російських військових звернулися на гарячі лінії проєкту “Хочу жить”, щоб отримати консультації про те, як безпечно здатися в український полон. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter