Кількість росіян, які звернулись на гарячу лінію, щоб здатися у полон, сягнула понад три тисячі

Дата: 20 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Понад три тисячі російських військових звернулися на гарячі лінії проєкту “Хочу жить”, аби отримати консультації про те, як безпечно здатись в український полон. 

Про це розповів спікер проєкту Віталій Матвієнко.

Ілюстраційне зображення. Фото: Reuters

Єдиний центр та цілодобову гарячу лінію для тих росіян, які не хочуть відправлятись на війну з Україною, відкрили наприкінці вересня. 

За трохи більше ніж тиждень роботи проєкту за допомогою звернулись понад дві тисячі російських солдатів та їхні родини, а вже 5 жовтня стало відомо про першого полоненого. 26-річний хлопець з міста Орськ, ще перебуваючи вдома, зателефонував та отримав необхідні поради. 

За словами Матвієнка, проєкт повністю себе виправдав, а інформація про можливість здатись у полон Україні швидко розповсюджується серед росіян. 

Цифру тих, хто добровільно здався у полон, в цілях безпеки наразі не називаємо”, – додав Матвієнко. 

Україна гарантує російським військовим, які здадуться в полон, утримання згідно з нормами Женевських конвенцій:  триразове харчування, медична допомога та можливість зв’язуватися з родичами. 

Українська влада обіцяє, що не включатиме до списків на обмін тих російських військовополонених, які відмовляються повертатись на батьківщину. Річ у тім, що напередодні початку мобілізації у Росії за здавання у полон запровадили кримінальну відповідальність. 

Нагадаємо, що на утримання одного російського військовополоненого Україна витрачає три тисячі гривень щомісячно, а живуть вони в одному таборі та понад пів сотні дільниць, що розташовані майже в кожному регіоні країни.

Фотографія обкладинки: АР 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter