НАЗК перевірить ексадвоката Януковича Бабікова на конфлікт інтересів у розслідуваннях ДБР

Дата: 11 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) почало перевірку щодо ймовірного конфлікту інтересів першого заступника директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Олександра Бабікова, який відомий тим, що представляв у суді інтереси колишнього президента Віктора Януковича.

Про це повідомляє “Слідство.Інфо“.

Згідно з документом, який є в розпорядженні редакції, НАЗК перевіряє Бабікова, посилаючись на Закон “Про запобігання корупції”. Працівники органу мають перевірити, чи не вплине на об’єктивність та неупередженість розслідувань ДБР щодо Віктора Януковича той факт, що Бабіков був його захисником. Підставою для перевірки стала заява народних депутатів від “Голосу”.

Як відомо, наприкінці січня заступниками директора Державного бюро розслідувань стали Олександр Соколов та Олександр Бабіков. Останній відомий тим, що працював у юридичній фірмі Aver Lex, яка захищала експрезидента Віктора Януковича.

За словами журналістів, не тільки Бабіков має сумнівну репутацію. Так, Олександр Соколов нібито пов’язаний з тимчасовою виконувачкою обов’язків голови відомства Іриною Венедіктовою через бізнес дружини. 

Також питання викликає сама процедура конкурсу на посаду, адже: 

  • оголошення про конкурс опублікували на сайті ДБР не на головній сторінці, а в рубриках;
  • публічно про конкурс не повідомляли;
  • подавати документи на посаду кандидати мали в розпал новорічних свят – із 30 грудня до 2 січня;
  • у цей період телефон конкурсної комісії не відповідав на дзвінки.

Після призначення Бабіков намагався спростувати інформацію активістів про зв’язки з Януковичем, проте згодом на підтвердження слів активістів з’явилися документи. 

Згодом Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом про визнання протиправним рішення про призначення Олександра Бабікова та Олександра Соколова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter