Наразі на окупованих територіях чинні паспорти РФ мають не більше 1,5 млн громадян — правозахисниця

Дата: 18 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Попри примус брати російські паспорти та лобістів незаконної паспортизації, на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України наразі приблизно 1,5 мільйона людей мають чинні паспорти.

Про це під час презентації в “Укрінформі” аналітичного звіту на тему “Паспортизація РФ в Україні” заявила директорка громадської організації “Східна правозахисна група”, адвокатка Віра Ястребова.

Після початку повномасштабної війни з Україною РФ збільшила кількість пунктів видачі паспортів РФ українцям – вони розміщені, зокрема, і в Ростовській області.

За словами Віри Ястребової, до повномасштабної війни з РФ, а саме станом на 2019 рік, РФ видавала паспорти громадянам України на тимчасово окупованих Росією територіях на Донеччині та Луганщині, не ставлячи код органу, який видавав цей паспорт. Також окупанти не ставили відмітку про прописку.

“Тобто, це був такий більш декларативний паспорт – для певних цілей кремлівського режиму, для того, щоб заявити про міфічну кількість паспортизованих. І РФ з початку повномасштабного вторгнення стикнулася з тим, що ті паспорти, що видавалися раніше, підлягали заміні з урахуванням нових обставин, з тим, що необхідно було привести їх у відповідність”, – зазначила правозахисниця.

Заступник директора Інституту стратегічних досліджень та безпеки Максим Бутченко сказав, що росіяни анулювали ті паспорти, які були видані людям до повномасштабного вторгнення. За його словами, вони мали провести нову паспортизацію населення з урахуванням цих відміток – коду і прописки.

“Видані до повномасштабного вторгнення паспорти в російській юрисдикції вважаються недійсними у так званому російському законодавстві. Тому, коли ми говоримо про те, що вони не виконали плану з паспортизації українців на ТОТ, то мова йде про те, що вони не виконали план з оновлення цих паспортів. У людей залишилися ці “документи” старого зразка, але вони недійсні”, – пояснив Бутченко.

До великої війни від місцевих мешканців в окупації не вимагали, щоб вони відмовлялися від українського паспорта.

“У них навіть не вимагали, щоб вони здавали свій паспорт громадянина України. Тому були випадки, коли ці російські паспорти отримувалися, зважаючи на адмінтиск, загрози звільнення з роботи тощо. Утім, географія цієї примусової паспортизації після початку повномасштабної війни суттєво збільшилася”, – зауважила Віра Ястребова.

Вона також поінформувала, що наразі кількість людей з паспортами РФ, попри заходи всілякого примусу громадян до паспортизації на ТОТ, вже зменшується.

Віра Ястребова

“Це відбувається з низки причин. Однією з яких є дуже велика смертність на ТОТ України. І ті люди, які у 2019-му, до повномасштабного вторгнення, отримували ці паспорти, вони або виїхали з окупації, або, на жаль, померли”, — сказала вона.

Вона переконана, що увесь репресивний тиск Кремля не дає бажаних для нього результатів.

“Черговим підтвердженням цього може слугувати той факт, що на квазівиборах президента РФ ЦВК Росії дозволило в окупації використовувати документи українського зразка”, – звернула увагу правозахисниця.

Бутченко переконаний, що Росія може експортувати напрацьовану технологію з примусової паспортизації до країн колишнього СРСР, країн Європейського Союзу та інших європейських держав. 

Звіт Східної правозахисної групи та Інституту стратегічних досліджень та безпеки охоплює період 2000–2024 років і ґрунтується на дослідженнях, які проводилися 2024 року.

Дослідження реалізовувалося через проведення 179 інтерв’ю з мешканцями ТОТ України, помічниками проросійських політиків в Україні, колишніми працівниками окупаційних адміністрацій контрольованих Москвою незаконних збройних формувань Донеччини та Луганщини (до 2022 року), представниками профспілкових організацій. 

Дослідження також містить інформацію з архіву “Східної правозахисної групи”, створеного у 2015 році та дані з відкритих. 

Автори документа надали такі рекомендації міжнародній спільноті та українській владі:

  • визнати паспортизацію РФ спланованим злочином, який вона розпочала 2000 року;
  • ідентифікувати головних осіб, які ініціювали, організували та реалізували паспортизацію РФ на території України;
  • запровадити персональні санкції проти тих осіб, які мали стосунок до злочину паспортизації;
  • ініціювати заборони організацій РФ в інших країнах, зокрема Росспівробітництва, російських центрів, організацій співгромадян;
  • запровадити жорсткіші обмеження візового контролю для громадян РФ, які масово переїжджають на тимчасово окуповані території України;
  • ініціювати видавання ордера на арешт головним ініціаторам та організаторам паспортизації РФ на території України, зокрема міністру МВС РФ;
  • ініціювати визнання міжнародною спільнотою паспортизації РФ як акту геноциду з боку РФ;
  • запровадити кримінальну відповідальність за агітацію та організацію отримання паспорта РФ громадянами України.

Східна правозахисна група планує надіслати цей звіт разом із супровідними документами до Міжнародного кримінального суду у Гаазі. Правозахисна організація стверджує, що причетні до процесу незаконної паспортизації порушили Женевські конвенції. 

У січні 2024 року кримська прокуратура знову наголосила, що немає жодної відповідальності для самих громадян України за отримання російського паспорта.

Нагадаємо, міністерства та державні органи України неодноразово висловлювали розуміння умов, за яких мешканці тимчасово окупованих територій (ТОТ) змушені брати російські паспорти. Відповідальність за це Україна покладає на російських посадовців, які проводять примусову паспортизацію жителів ТОТ, а не на самих фізичних осіб. 
 
Як відомо, вихід із громадянства України відбувається через спеціальну процедуру та відповідно до Закону “Про громадянство України”. Усі тимчасово окуповані Росією території є територією України, на яку поширюється українська юрисдикція та застосовуються норми міжнародного права. Видавання паспортів Російської Федерацією є нікчемною дією. 
 
Раніше представник президента України в АРК заявив, що примусовою паспортизацією Росія “витісняє нелояльне населення і знищує зв’язок між тимчасово окупованим Кримом і рештою України”. У 2023 році представниця президента України в АРК Таміла Ташева пояснила, що мешканців Автономної Республіки Крим, які отримали після тимчасової окупації півострова громадянство Росії, не каратимуть за це. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter