Росія хоче знищити зв’язок кримчан із материковою частиною України – постпред президента в Криму

Дата: 28 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Росія своїми діями “витісняє нелояльне населення і знищує зв’язок між тимчасово окупованим Кримом і рештою України”.

Так вважає Представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, повідомляє Крим.Реалії

Антон Кориневич

“Хоча запровадження обмежувальних заходів пояснювалися викликами пандемії COVID-19, такі дії не мають нічого спільного із захистом громадського здоров’я… Російська Федерація навмисно зловживає правом, прикриваючись захистом здоров’я населення, для того, щоб повністю витіснити нелояльне населення, знищити зв’язок між тимчасово окупованим Кримом і рештою України”, – сказав Кориневич.

За словами представника президента Зеленського, через те, що адміністративний кордон, згідно з російськими правилами, можна перетнути лише один раз, це унеможливлює отримання низки адміністративних послуг для кримчан на материковій частині України.

“Критично важливо, що ці обмеження діють під час вступної кампанії 2020: абітурієнти з Криму і їхні батьки звертаються в наше представництво з проханням вплинути на ситуацію, адже деякі з них вже здали вступні іспити і планували через місяць виїхати на навчання в українських навчальних закладах, деякі тільки планували вступати та обрали бажаний ними університет”, – сказав представник президента України.

Раніше в Кримській правозахисній групі (КПГ) повідомили, що при в’їзді в анексований Крим через адмінкордон із Херсонською областю співробітники прикордонслужби ФСБ вимагають від кримчан пред’являти російський паспорт. Тим, у кого він відсутній, виносять постанову про адміністративне покарання.

На початку липня  так зване прикордонне “управління ФСБ Росії в Криму” повідомило, що зареєстрованих на півострові кримчан штрафуватимуть за спробу перейти адміністративний кордон за українським паспортом. Своєю чергою Україна не визнає російські паспорти, видані в анексованому Криму, і в’їхати на материкову частину України за ними не можна.

Окрім цього, при перетині адміністративного кордону прикордонне управління ФСБ Росії видає документ, згідно з яким, кримчанину надається право одноразового виїзду з території півострова.

У Міністерстві закордонних справ України наголосили, що Росія порушує міжнародне право, обмежуючи кримчан у свободі пересування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter