МЗС України просять відреагувати на заборону кримчанам перетинати адмінкордон більш ніж один раз

Дата: 16 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Громадська організація “КримSOS” просить міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу відреагувати на незаконне обмеження Росією права кримчан на вільний перетин адміністративного кордону між Херсонською областю та тимчасово окупованим півостровом. 

Про це йдеться в заяві організації. 

Автори заяви нагадують, що через протиепідеміологічні заходи з 29 березня 2020 року уряд сусідньої Росії дозволив залишати РФ і Крим громадянам, у яких є крім російського інше громадянство, лише один раз.

“Тобто жителі Криму мають можливість одноразово виїхати з Криму через російські КПВВ, посилаючись на норму про наявність у них громадянства України. Так, за інформацією окупаційної влади, жителі Криму, які мають “громадянство РФ”, не зможуть покинути територію півострова на підставі тільки українського паспорта і підлягають адміністративній відповідальності”, – йдеться в повідомленні.

Спроба повторного перетину адмінкордону Криму з Херсонщиною до зняття карантину російські прикордонники розцінюють як “спробу незаконного перетину державного кордону”. Це передбачає кримінальну відповідальність відповідно до законодавства Росії.

У “КримSOS” наголошують, що така ситуація ставить у скрутне становище абітурієнтів з Криму, які хочуть вступати до ВНЗ на материковій частині України.

З початком вступної кампанії – 2020 велика кількість дітей і їхніх батьків виїхали на підконтрольну територію України для складання іспитів, ЗНО та подання документів через освітні центри "Крим-Україна". Таким чином, у розумінні російського законодавства вони використовували своє право на одноразовий виїзд із Криму. Тому після повернення і до закінчення карантину вони не зможуть залишити окуповану територію. Це ставить під загрозу можливість реалізації права на освіту.

“КримSOS”

Експерти “КримSOS” звертають увагу, що встановлені російською владою правила в’їзду і виїзду між Кримом і материковою частиною України суперечать нормам міжнародного права.

“Серед іншого РФ порушує Міжнародний пакт про громадянські та політичні права 1966 року, ст. 12 якого гарантує кожному, хто законно перебуває в Криму, право на вільне пересування і забороняє позбавляти громадян України права на в’їзд на територію своєї держави, в тому числі на територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Громадська організація “КримSOS” просить МЗС України звернутися до міжнародного співтовариства з метою інформування та припинення порушення Росією прав жителів Криму”, – резюмували в “КримSOS”.

За даними українських прикордонників, з початку липня Росія не пустила до Криму через адмінкордон понад 300 осіб. 

16 червня в МЗС України заявило, що Україна не визнає примусової російської паспортизації, нав’язаної українським громадянам в окупованому Криму у 2014 році, а отже, вона не є підставою для втрати українського громадянства. Відомство назвало примусову паспортизацію елементом репресивної політики Росії щодо українців, які змушені жити в умовах окупації. У МЗС запевнили, що “Україна захищатиме права та інтереси своїх громадян, які проживають в умовах окупації в Автономній Республіці Крим і Севастополі”.

Окрім цього, міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков також заявив, що Україна розглядає як жертв своїх громадян, які  отримали паспорти РФ на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму. 

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Регіональний центр прав людини вважають, що Росія змінює демографію Кримського півострова, що є воєнним злочином. У грудні 2019 року вони надіслали Міжнародному кримінальному суду в Гаазі сьоме подання з доказами примусового переміщення Росією цивільного населення з півострова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter