У Росії є готова технологія з примусової паспортизації в окупації. Її вона може експортувати до пострадянських та європейських країн – експерт

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Росія може експортувати напрацьовану технологію з примусової паспортизації до країн колишнього СРСР та європейських держав. 

Про це під час презентації аналітичного звіту “Паспортизація РФ в Україні” заявив заступник директора Інституту стратегічних досліджень та безпеки Максим Бутченко.

Він розповів, що росіяни роздавали українцям паспорти ще з 1990-х років, але це раніше робилося приховано.

Він нагадав, що після того, як у Криму було відкрите російське консульство, люди, які жили на території півострова, також отримували російські паспорти.

“Загалом у нас є доволі великий аналіз законопроєктів, які змінювалися з початку 2000-х років, щодо того, як Кремль постійно адаптував законодавчі норми, щоб лібералізувати доступ саме українців до отримання російських паспортів”, – розповів він.

На початку 2010-х років низка проросійських політиків та організацій в Автономній Республіці Крим і на материковій частині України пропагували отримання російських паспортів.

Максим Бутченко

“Наприклад, у березні 2013 року в Севастополі Володимир Тюнтін, представник політичного руху “Русь Єдина”, казав про те, що росіяни й українці – це начебто “єдиний народ” і що потрібно, щоб вони… мали паспорти російські. І подібні речі відбувалися на постійній основі. Ця робота проводилася систематично і поступово”, – зазначив заступник директора Інституту стратегічних досліджень та безпеки.

Він констатував, що в такий спосіб ще до військової операції Росії із захоплення Кримського півострова 2014 року багато людей уже отримували російські паспорти, хоча це не було на той час публічним.

Бутченко нагадав, що з початку російської агресії в Україні Москва почала відпрацьовувати технологію примусу до отримання російських паспортів у тимчасово окупованому Криму і надалі цей процес вона посилила, починаючи з окупації Сходу України.

За його поясненнями, примус полягав у визнанні мешканців окупованої території, які жили там на момент російської агресії, за законодавством РФ іноземними громадянами й “російська влада повністю викреслювала людину юридично” на тимчасово окупованій території. Отже, людина мала обирати: або отримати російський паспорт, або виїжджати з рідної землі. 

Директорка громадської організації “Східна правозахисна група” та адвокатка Віра Ястребова пояснила, що після повномасштабного вторгнення РФ ухвалила низку нормативних актів, після яких паспортизація набрала нових обертів.

За її словами, до цих нормативних актів належать і наказ МВС РФ від 17 червня 2023 року, яким фактично була встановлена форма заяви: нею фіксували нібито небажання особи перебувати в громадянстві України, і указ президента РФ Володимира Путіна від 6 липня 2023 року “Про деякі питання, пов’язані з особливостями спадкового становища громадян РФ, які мають громадянство України”.

Цим документом окупаційна влада, зокрема, встановила порядок взаємодії держорганів РФ у разі виявлення факту використання громадянами РФ, які подавали заявку на вихід із громадянства України, паспорта громадянина України й порядок проведення перевірки за цим фактом та ухвалення висновку про недотримання цього обов’язку.

Дослідники дійшли висновку, що така репресивна політика коріниться в систематичній імперській політиці Російської Федерації, яка здійснювалася незалежно від того, хто керував країною-агресором. 

“Річ не в Путіні, не в його схибнутій ідеології, а в імперській політиці РФ щодо України, яка реалізовувалася незалежно від персон. Для нас головне не те, хто перебуватиме в Кремлі, а як вони вибудовують своє ставлення до України. Починаючи з 1990-х років до 2014-го простежується один і той самий ідеологічний намір РФ із систематичною посиленою паспортизацією. Цю технологію можна експортувати до будь-якої країни пострадянського простору і навіть європейських країн”, – заявив Максим Бутченко. 

Звіт Східної правозахисної групи та Інституту стратегічних досліджень та безпеки охоплює період 2000–2024 років і ґрунтується на дослідженнях, які проводилися 2024 року. Східна правозахисна група планує надіслати цей звіт разом із супровідними документами до Міжнародного кримінального суду у Гаазі. 

Автори документа надали такі рекомендації міжнародній спільноті та українській владі:

  • визнати паспортизацію РФ спланованим злочином, який вона розпочала 2000 року;
  • ідентифікувати головних осіб, які ініціювали, організували та реалізували паспортизацію РФ на території України;
  • запровадити персональні санкції проти тих осіб, які мали стосунок до злочину паспортизації;
  • ініціювати заборони організацій РФ в інших країнах, зокрема Росспівробітництва, російських центрів, організацій співгромадян;
  • запровадити жорсткіші обмеження візового контролю для громадян РФ, які масово переїжджають на тимчасово окуповані території України;
  • ініціювати видавання ордера на арешт головним ініціаторам та організаторам паспортизації РФ на території України, зокрема міністру МВС РФ;
  • ініціювати визнання міжнародною спільнотою паспортизації РФ як акту геноциду з боку РФ;
  • запровадити кримінальну відповідальність за агітацію та організацію отримання паспорта РФ громадянами України.

У січні 2024 року кримська прокуратура знову наголосила, що немає жодної відповідальності для самих громадян України за отримання російського паспорта.

Нагадаємо, міністерства та державні органи України неодноразово висловлювали розуміння умов, за яких мешканці тимчасово окупованих територій (ТОТ) змушені брати російські паспорти. Відповідальність за це Україна покладає на російських посадовців, які проводять примусову паспортизацію жителів ТОТ, а не на самих фізичних осіб. 
 
Як відомо, вихід із громадянства України відбувається через спеціальну процедуру та відповідно до Закону “Про громадянство України”. Усі тимчасово окуповані Росією території є територією України, на яку поширюється українська юрисдикція та застосовуються норми міжнародного права. Видавання паспортів Російської Федерацією є нікчемною дією. 
 
Раніше представник президента України в АРК заявив, що примусовою паспортизацією Росія “витісняє нелояльне населення і знищує зв’язок між тимчасово окупованим Кримом і рештою України”. У 2023 році представниця президента України в АРК Таміла Ташева пояснила, що мешканців Автономної Республіки Крим, які отримали після тимчасової окупації півострова громадянство Росії, не каратимуть за це. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter