Медіарух закликав припинити тиск на Суспільне та зберегти за ним вечірні прайми телемарафону

Дата: 30 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Журналістська спільнота “Медіарух” закликала припинити тиск на Суспільне мовлення, зберегти за ним вечірні прайми телемарафону та перестати робити спроби ще більше урізати фінансування.

Про це йдеться у зверненні медійників щодо тиску на Суспільне мовлення.

Фото: Суспільне новини

Звернення адресовано президенту Володимиру Зеленському, голові Верховної Ради Русланові Стефанчуку, очільнику парламентської фракції “Слуга народу” Давиду Арахамії, голові Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микиті Потураєву, голові Комітету з питань свободи слова Ярославу Юрчишину та посольствам країн-партнерів.

Учасники Медіаруху закликали “припинити тиск на Суспільне мовлення, зберегти за ним вечірні прайми телемарафону, зреагувати на неправдиві висловлювання народної депутатки Безуглої” та виділити достатній бюджет мовнику на наступний рік.

У зверненні медійники зазначили, що протягом тижня в публічному просторі відбулася серія інформаційних та інституційних атак на Суспільне мовлення:

  • народна депутатка, членкиня фракції “Слуга народу” Мар’яна Безугла в соцмережах “поширила неправдиві відомості про статус мовника, його бюджет та буцімто “оплату праці” членів наглядової ради, які насправді працюють безоплатно з моменту створення АТ “НСТУ”;
  • у колі каналів-виробників телемарафону “Єдині новини” “просувають ідею позбавити Суспільне мовлення вечірніх праймових годин, які мають найбільше охоплення аудиторії. Станом на сьогодні вечірні прайми почергово виготовляє кожен мовник-виробник телемарафону”;
  • Міністерство фінансів довело Суспільному суму фінансування у 2025-му в розмірі 1,5 млрд грн. Ця сума на 350 млн менше за бюджет мовника у 2024-му і на понад 75% менше, ніж гарантує закон. 

“Ми вважаємо збіг цих подій невипадковим і висловлюємо свою рішучу підтримку Суспільному мовленню, яке є прикладом однієї з найуспішніших реформ, втілених після Революції Гідності. Це підтверджують численні моніторинги та свідчення як українських, так і міжнародних організацій. Це відзначає і сама аудиторія мовника, довіра з боку якої зросла із 60,5% у 2020 до 86% у 2023 роках”, – зазначили в заяві.

Медіарух стверджує, що серед усіх мовників марафону Суспільне найзбалансованіше надає слово представникам політичних фракцій у Верховній Раді України. Мовник працює в умовах жорсткого недофінансування, тоді як держава не шкодує грошей на створення нових телеканалів та радіостанцій. 

“Всупереч законодавству жодного разу від часу створення Суспільного мовника у 2017 році на його діяльність не було виділено коштів, які б дорівнювали закріпленій на рівні закону нормі гарантованого фінансування у 0,2% від загальної суми видатків державного бюджету. Стандарти інституційної роботи Суспільного мовлення визначаються Радою Європи і включають незалежність у кадровій і редакційній політиці та гарантії належного фінансування”, – додали в заяві.

Медіарух звертає увагу народних депутатів, урядовців та представників комерційних медіакомпаній і продакшенів на те, що будь-який тиск на мовника є неприпустимим. Це, зокрема, і тиск на редакційну політику, фінансовий тиск та поширення неперевіреної чи недостовірної інформації. 

Нагадаємо, раніше Комісія з журналістської етики виступила із заявою, в якій висловила свою підтримку Національній суспільній телерадіокомпанії України. Приводом для заяви стали “випади щодо Суспільного мовника зі сторони окремих народних депутатів, а також з’явилася інформація про прагнення виключити суспільного мовника з праймтайм-ефірів Єдиного марафону”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter