Наприкінці 2023 року окупанти склали на кримчан 590 протоколів за “дискредитацію” окупаційної армії

Дата: 28 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

З березня 2023 року до 28 грудня 2023 року в тимчасово окупованому Криму експерти правозахисної організації “Кримський процес” зафіксували 590 протоколів про адміністративні правопорушення за статтею 20.3.3 КоАП (“публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил Російської Федерації”), які склали окупаційні силовики.

Про це повідомляє правозахисна організація на своїй сторінці. 

Кримські правозахисники вказують, що російські слідчі перевели цю статтю в інструмент боротьби з проявами українських настроїв.

Із загальної кількості експерти “Кримського процесу” зафіксували лише 37 випадків, коли протоколи не розглянули або припинили провадження. У сімох випадках судові процеси ще не відбулися.

У всіх інших випадках незаконні “суди” винесли рішення про винуватість громадян України. При цьому процеси часто супроводжувалися численними порушеннями стандартів доступу до справедливого правосуддя. Так, до прикладу, у переважній більшості випадків відомості про дату, місце та час розгляду протоколів “суди” публікували зі значним запізненням.

Кримські правозахисники вказують на осінній рекорд, коли незаконний “Джанкойський районний суд” розмістив інформацію через 46 днів після того, як розглянув протокол.

Серед інших поширених порушень — позбавлення права на допит свідків, які виступають зі свідченнями проти відповідальності.

У “Кримському процесі” вказують, що досить поширеною практикою є, коли внаслідок побутових конфліктів одна зі сторін звинувачує іншу в усних висловлюваннях на підтримку України. При цьому суд спирається лише на письмові свідчення невідомих осіб, не викликаючи їх для допиту на судове засідання та не вивчаючи обставин.

Одним із яскравих прикладів стало одразу три рішення незаконного “Євпаторійського міського суду”, у кожному з яких була та сама цитата “дискредитуючого характеру”.

Також експерти зафіксували випадки, коли свідком такого висловлювання був лише співробітник незаконної “поліції”, що склав протокол. На підставі твердження “поліціянта”, зацікавленого у результаті справи, як особи, яка склала протокол, “суд” виносить обвинувальне рішення.

Крім цього, “суди” нехтують лінгвістичною експертизою при розгляді справ, пов’язаних із дискредитацією, адже вони не є фахівцями в галузі російської мови. Щонайменше в одному рішенні “суд” визнає, що зі змісту публікації не зрозуміло, дії якої армії — української чи російської критикувала особа, яка притягується до відповідальності. Проте “суд” виніс ухвалу про винуватість у дискредитації, ігноруючи як висновок експерта-лінгвіста, так і презумпцію невинуватості.

Найчастішими фразами, що зустрічаються в соціальних мережах кримчан, котрий “суди” розцінюють як публічний вислів “незгоди з діями збройних сил Російської Федерації щодо проведення спеціальної військової операції” є “Слава Україні” та висловлювання про російський військовий корабель.

Проте залучають і за менш очевидні речі, такі як репост інтерв’ю Андрія Макаревича, фотографії п’ятнадцятирічної давності під час служби в армії, гучне прослуховування новин українських каналів з описом обставин ракетного удару по Штабу Чорноморського флоту в Севастополі тощо.

Раніше “Кримська правозахисна група” заявила, що в співпраці з незаконними управліннями “ФСБ” та “поліцією” на тимчасово окупованому півострові продовжує активно діяти інтернет-спільнота під назвою “Кримський СМЕРШ”. Її учасники переслідують тих, хто не підтримує російську владу та війну проти України, публікують персональну інформацію про таких людей, розпалюють ненависть до них, закликають до їхнього переслідування, подають доноси до окупаційних силових структур.

Інформація цієї групи стає підставою для відкриття кримінальних та адміністративних справ проти кримчан.

Кримська прокуратура порушила кримінальне провадження стосовно Таліпова за статтею про розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

Нагадаємо, наприкінці жовтня 2023 року російські силовики в камуфляжі ввірвалися до будинку мешканки тимчасово окупованої Ялти Наталії Голоколосової. На опублікованому в проросійських пабліках відео під час уповільненого перегляду можна розглянути, що один нападник штовхає жінку на підлогу, а другий завдає щонайменше двох ударів ногою в ділянку ребер та попереку.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Як відомо, раніше Російська Федерація стверджувала про тотальну підтримку протиправної окупації півострова з боку громадян України в Криму, утім, правозахисники фіксують дедалі більшу кількість випадків переслідувань кримчан за проукраїнську позицію. 

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала, що за роки окупації на півострові значно погіршилося становище зі свободою слова, особливо після запровадження суворого екстремістського законодавства. У Раді Європи вказали, що його застосовують для надмірного та непропорційного переслідування критиків.

Загалом середовище на півострові лишається несприятливим для свободи вираження думок та свободи слова серед ЗМІ, підкреслили автори доповіді. У документі йдеться, що секретаріат Ради Європи продовжує отримувати повідомлення, які свідчать про втручання у свободу вираження та свободу слова. Укладачі доповіді прирівнюють такі втручання до цензури.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter