Слідчі повідомили про підозру в колабораціонізмі проросійському блогеру з Криму Таліпову, який допомагає окупаційній армії

Дата: 29 Серпня 2023
A+ A- Підписатися
Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя повідомила про підозру в колабораційній діяльності двом проросійським блогерам із Криму. Слідчі розслідують кримінальні дії блогера з тимчасово окупованої української Феодосії Олександра Таліпова та керівниці виконавчого комітету російської громадської організації “Народний фронт у Криму” Алли Вертинської, що збирають гроші на російську армію для війни проти України.

Про це інформує Бюро судової інформації з посиланням на пресслужбу Прокуратури АРК.

Олександр Таліпов

Починаючи з 2022 року вони регулярно розміщують у RuTube, YouTube та на сторінках у соцмережах інформацію про збір та заклики до допомоги РФ.

“Зокрема, “волонтери” збирали кошти на квадрокоптери, тепловізори та біноклі для передачі підрозділам ворога, які ведуть бойові дії проти Сил оборони України на тимчасово окупованих українських територіях”, – повідомляє прокуратура.

Пізніше підозрювані неодноразово повідомляли про результати проведених зборів. Зокрема, публікували відеозаписи, де різні підрозділи ЗС РФ висловлюють подяку за отримані технічні засоби. Дії підозрюваних кваліфіковано як допомогу державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, Олександр Таліпов – засновник телеграм-каналу “Крымский СМЕРШ”. Ця спільнота займається вишукуванням і нацьковуванням окупаційних силовиків на кримчан, які висловлюють незгоду з війною Росії проти України та чекають на деокупацію півострова.

Учасники руху “Крымский СМЕРШ” вважають шпигунами всіх, хто не підтримує російської агресивної війни проти України. Вони публікують персональні дані таких людей у своєму телеграм-каналі, щоб інші учасники спільноти могли писати їм чи телефонувати з погрозами. Кожна публікація про незгодних з політикою режиму супроводжується зверненням до “товаріща майора”, тобто до незаконного “управління ФСБ республіки Крим”, з вимогою “розібратися”.

Після цього до людей дійсно приходять силовики, з’являються адміністративні чи кримінальні провадження.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter