Минулий рік став рекордним за кількістю вбитих та ув’язнених журналісток у світі – коаліція “Жінки в журналістиці”

Дата: 30 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Минулий, 2022 рік став рекордним за кількістю вбитих і свавільно ув’язнених журналісток у світі за останні п’ять років. 

Про це йдеться у звіті коаліції “Жінки в журналістиці” (CFWIJ).

Вбиті росіянами в Україні журналістки Олександра Кувшинова, Віра Гирич й Оксана Бауліна

За рік CFWIJ задокументувала 12 убивств журналісток. Це найбільша кількість убитих протягом одного року медійниць відтоді, як коаліція почала документувати випадки насильства проти журналісток 2017 року.

Найбільше вбивств (чотири) сталося в Мексиці, три – в Україні, два – в Палестині, і по одному – в Іраку, Чилі та Афганістані.

Так, в Україні 14 березня внаслідок російського артобстрілу в селі Горенка поблизу Бучі на Київщині загинули українська журналістка Олександра Кувшинова й оператор телеканалу Fox News, громадянин Ірландії П’єр Закжевські.

У Києві 23 березня під час виконання редакційного завдання від ракетного удару росіян загинула журналістка незалежного латвійського видання The Insider Оксана Бауліна.

28 квітня під час ракетного удару росіян по центру Києва загинула журналістка, продюсерка Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода (RFE/RL) Віра Гирич.

Водночас правозахисники заявили, що після початку протестів в Ірані через смерть Махси Аміні кількість ув’язнених журналісток у світі зросла на 64%.

“Хоча деяких з них уже звільнили, принаймні 104 журналістки все ще чекають на звільнення, 64 з них заарештовані саме 2022 року. За п’ять років, відколи CFWIJ почав документувати інциденти насильства над журналістками, це найбільша кількість ув’язнень, зафіксована в одному році”, – йдеться у звіті.

Найбільшим тюремником для медійниць є Іран із 35 задокументованими арештами в країні 2022 року.

У Росії, за даними CFWIJ, не менш ніж 35 репортерок зазнавали таких порушень, як затримання, незаконне переслідування та викрадення. Щонайменше 20 медійниць затримали за висвітлення антивоєнних мітингів проти вторгнення Росії в Україну. Не менш ніж п’ять журналісток стали мішенню держави через законодавство.

Також відомо, що 17 червня Росія заборонила в’їзд шістьом британським журналісткам, стверджуючи, що вони були “причетні до навмисного поширення неправдивої та односторонньої інформації”. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що під час обстрілу російською артилерією села Шевченкове Броварського району на Київщині між 11 і 12 березня 2022 року загинула журналістка та блогерка Оксана Гайдар.

Вона була відома своїми публікаціями на історичну тематику та дописами в соцмережах під псевдонімом Руда Пані. У них вона викривала імперські амбіції російської влади та її прагнення за будь-яку ціну встановити контроль над Україною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter