На Київщині загинула журналістка та блогерка Оксана Гайдар

Дата: 10 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Журналістка та блогерка Оксана Гайдар загинула під час обстрілу російською артилерією села Шевченкове Броварського району на Київщині між 11 і 12 березня.

Про це повідомила Національна спілка журналістів з посиланням на допис Лариси Вакульницької у фейсбуку.

Оксана Гайдар загинула разом із мамою Лідією

Гайдар була відома своїми публікаціями на історичну тематику та дописами в соцмережах під псевдонімом Руда Пані. У своїх дописах вона викривала імперські амбіції російської влади та її прагнення за будь-яку ціну встановити контроль над Україною.

“Причому писала Оксана свої дошкульні есе й коментарі з Москви, де жила разом з чоловіком і сином. Із початком широкомасштабного російського вторгнення повернулася до України, щоб бути поруч із мамою”, – йдеться в повідомленні.

У коментарі НСЖУ журналістка, власкор “Українського тижня” в Парижі Алла Лазарєва, яка була знайома із загиблою майже 40 років, розповіла, що Гайдар залишалася “свідомою та сміливою українкою в логові агресора” попри те, що на неї та її чоловіка тиснули.

Остання публікація Рудої Пані у твіттері датована 11 березня.

“Від учора в нас немає світла, ледь животіє інтернет. Русня нікому не дає виїхати – стріляє по автівках та навіть по велосипедах на смерть. Можна лише тихо сидіти по хатах. Гуманітарна катастрофа – питання макс. місяця. Твіттер я видаляю, сподіваюся, що ще побачимось. Все буде Україна!” – написала вона.

Оксана Гайдар народилася й виросла в Києві в родині журналіста Юрія Гайдара. Він працював заступником редактора “Спортивної газети”.

Закінчила факультет журналістики Київського національного університету імені Шевченка.

Однокурсниця Оксани, перша секретар НСЖУ Ліна Кущ розповіла, що після закінчення університету та деякий час працювала в Укрінформі, але згодом знайшла свою тему і вже від неї не ухилялася.

“Друзі говорять про Оксану як про дуже патріотичну, наполегливу і прямолінійну людину. Її дошкульні дописи та публікації читали й поширювали тисячі людей. За фатальним збігом, “русскій мір” наздогнав її тут, в Україні, в будинку її мами. Це болюча і непоправна втрата для всіх нас, хто знав і читав Руду Пані”, – сказала журналістка.

Нагадаємо, що через російську агресію Україна стала найнебезпечнішою країною для роботи журналістів у світі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter