Кримчан знову закликали не перебувати поряд з військовими об’єктами

Дата: 25 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Жителям українського Криму рекомендують триматися якомога далі від військових об’єктів Російської Федерації.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив заступник постійного представника президента України в АРК Денис Чистіков.

Вибух на майданчику з БК в українському Криму

Він пояснив, що незаконна споруда, яку росіяни називають “кримський міст” і Керченська переправа є основними артеріями для постачання російських військових на південному напрямку фронту. Через це в російських військових уже є розуміння, що їм доведеться відступати, якщо Кримський міст буде знищений або стане непридатним.

“Так, окупаційна влада продемонструвала, що вона залучає до процесу евакуації військові кораблі, але наразі їх було поки що продемонстровано тільки два. І ми розуміємо, що це дуже мінімальний обсяг, який можуть забезпечити. Дали команду на початку травня, щоб посилити саме складову Керченської переправи за наявністю транспортних засобів, які можуть перевозити на інший берег. Але на цей час таких фактів нам невідомо. Вони заявляють про вісім поромів, але насправді з восьми функціонують тільки три, і то один постійно ламається”, – сказав Чистіков.

Денис Чистіков

Він нагадав про рекомендацію Представництва президента України в АРК для місцевих жителів триматися якомога далі від військових об’єктів і не контактувати з російськими військовими.

Це небезпечно для життя… Збройні сили України працюють тільки по військових об’єктах і по російських військових.

Денис Чистіков

Він вважає, що російська армія використовуватиме громадянське населення як живий щит. Чистіков також звернув увагу на те, що російські військові активно мінують територію півострова.

Напередодні військовий експерт та оглядач Defence Express Володимир Заблоцький в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив, що на території тимчасово окупованого Криму є щонайменше 150 об’єктів, які є законними військовими цілями для Збройних сил України. 

За його словами, до таких об’єктів належать, зокрема, військово-морські бази, ракетні бази, сховища аеродрому, склади.

У липні 2023 року повідомлялося, що росіяни заповнюють санаторії Криму російськими військовими.

Нагадаємо, українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

29 квітня 2023 року Головне управління розвідки Міноборони України після пожежі на нафтобазі в Севастополі, яка була призначена для Чорноморського флоту держави-агресора, повторила заклик до співгромадян у Криму не перебувати поряд з військовими об’єктами.

Раніше Центр журналістських розслідувань також оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter