Компанії, що утворюють на рік до шести вантажівок сміття, звітуватимуть про утворення та переміщення відходів

Дата: 21 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд схвалив зміни до порядку подання декларації про відходи, якою підприємці звітують державі про утворені ними обсяги сміття.

Про це розповіли в Кабміні. 

Ілюстраційне зображення. Фото: researchgate.net

За допомогою декларацій, кажуть посадовці, усі охочі зможуть подивитися “життєвий цикл” кожної тонни сміття, а серед даних будуть відомості про тих, хто це сміття утворив, куди його передають, а також що з ним відбуватиметься далі. 

Розширили й коло тих, хто має подавати звіти. Так, звітуватимуть усі утворювачі небезпечних відходів та ті, кому їх передали для оброблення, а також усі власники інших відходів із загальним щорічним обсягом понад 50 тонн. Такий обсяг – це приблизно від двох до шести вантажівок сміття.

Декларації щороку автоматично створюватиме програма за інформацією, що подають щокварталу посадовцям. 

“Звіти подаватимуть, як і раніше, у цифровому форматі через ЕкоСистему… Аналіз даних також буде автоматизованим. Відтепер при користуванні та внесенні всіх даних до системи управління відходами суб’єкту треба тільки перевірити та підписати декларацію”, – розповідає міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

До минулого року, поки парламент не ухвалив профільний закон щодо сміття, Україна була єдиною країною в Європі, де держава не мала контролю над відходами, а понад 90% їх ховали в землю. 

Нагадаємо, що Україна входить до десятка країн з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля. 

До початку повномасштабного вторгнення Росії понад чверть українців вважали проблеми екології однією з найактуальніших загроз для країни. Частіше серед загроз громадяни згадували лише загрозу подальшого економічного занепаду (31%).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter