Понад чверть українців вважають проблеми екології однією з найактуальніших загроз для країни

Дата: 27 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

26% українців вважають проблеми екології однією з найактуальніших загроз для країни. Частіше серед загроз громадяни згадують лише загрозу подальшого економічного занепаду (31%).

Про це свідчать дані опитування, проведеного Фондом Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва. 

Маріуполь. Фото: Сергій Коровайний / Reportes

Упродовж останніх років українці, як зазначають соціологи, традиційно називали трьома найактуальнішими загрозами для країни війну, корупцію та проблеми економіки. Нині громадяни згадують проблеми екології нарівні з ними, і це, на думку дослідників, свідчить, що дедалі більше українців усвідомлюють важливість захисту довкілля та розуміють, як екологічні проблеми впливатимуть на їхнє здоров’я в довгостроковій перспективі. 

Найчастіше забруднення повітря та води називають актуальною проблемою для країни на заході (31,1%), сході (30,9%) та півдні (30,1%). Менше людей вважають забруднення довкілля проблемою країни загалом у центрі – там 18,6% опитаних заявили про це. 

Водночас 14% опитаних назвали погіршення екологічної ситуації вагомою проблемою для них особисто: на сході таких людей налічили 22%, на півдні – 16,8%, у центрі – 10,8%, а на заході – 8,7%.

“Це контрастує з тим, що українці все більше усвідомлюють важливість охорони довкілля для країни загалом. Однак це очікувано, адже, говорячи про те, що їх хвилює особисто, громадяни називають короткострокові проблеми, з якими вони стикаються повсякденно, а пандемія, вочевидь, загострила загрозу втрати доходів та недоступності лікування”, – коментують отримані результати дослідники. 

Понад половину українців (64%) вказали, що за останні декілька років екологічна ситуація в їхньому регіоні стала гіршою, майже чверть (24%) не побачили змін, а 5,5% навіть побачили покращення. Частіше про погіршення говорять жителі сходу (73%), натомість у центрі та на півдні таких менше – по 67–68%. На заході погіршення екологічної ситуації помітили 44% опитаних. 

Частіше на погіршення екології вказують мешканці столиці: 76% на противагу 66–69% серед мешканців облцентрів та інших міст. Мешканці сіл і смт рідше висловлюють негативні оцінки та дещо частіше кажуть, що ситуація не змінюється.

Цвітіння Дніпра в Херсоні

“Значна частина негативних оцінок – це не поінформована думка, а вияв загальної недовіри до влади та негативне сприйняття ситуації в інших сферах соціального життя. Однак навіть у разі висловлення непоінформованої думки часто оцінки респондентів різняться залежно від регіону, віку чи ідеологічних вподобань. Говорячи про стан екології, українці виявили дивовижну одностайність у негативних оцінках незалежно від жодного з перелічених факторів”, – зазначають соціологи. 

Серед проблем, які найбільше впливають на їхні родини та оточення, українці назвали: 

  • забрудненість водойм –46%;
  • засміченість побутовими відходами – 33%;
  • надмірне споживання хімдобрив – 27%;
  • забруднення повітря транспортом – 23%;
  • забруднення повітря промисловими підприємствами – 21%.

Проблему забруднення водойм істотно частіше згадували на сході (57% проти 37% на заході), а для мешканців заходу актуальнішою виявилася проблема засміченості побутовими відходами (41%, натомість у Центральному регіоні цю проблему згадали 28% мешканців, а на півдні та сході – по 32–33%). 

Серед проблем, які слід розв’язати насамперед у країні, опитані назвали: 

  • забруднення ґрунтів – 36%;
  • скорочення лісів – 35,4%;
  • забруднення води – 34,6%;
  • накопичення побутових і промислових відходів – 31,3%;
  • недбале ставлення громадян до довкілля –  22,4%;
  • виснаження природних ресурсів бізнесом – 21,6%.

Нагадаємо, що Україна перебуває серед найбрудніших країн Європи та входить до десятки з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля. Серед країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя Україна перебуває на дев’ятому щаблі. Перероблюють у країні лише 3,2% відходів, а велику їхню частку становлять тверді побутові відходи, сільськогосподарські відходи, зокрема добрива з полів та пестициди.

Нещодавно стало відомо, що викиди вугільних ТЕС спричиняють тисячі смертей як в Україні, так і за кордоном. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter