Викиди вугільних ТЕС спричиняють тисячі смертей в Україні – дослідження

Дата: 08 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

8,7 мільйона людей в Україні та поза її межами зазнають такого рівня впливу викидів вугільних електростанцій, що перевищує рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо якості повітря.

Про це йдеться в дослідженні дослідницької організації Center for Research on Energy and Clean Air.

Бурштинська ТЕС. Фото: DTEK

Дослідники підготували модель якості повітря, що базується на офіційних даних про викиди щодо установок за 2018, 2019 та 2021 роки і Дані викиди збирало колишнє Міністерство енергетики та вугільної промисловості у 2018 та 2019 роках. У 2019 та 2012 році дані надавало Міністерство енергетики. . Для оцінювання викидів PM10 та PM2.5 вони використали зафіксовані загальні викиди твердих частинок, склад яких не визначили.

Виміряний дослідниками вплив на здоров’я не охоплює наслідків від прямого впливу SO2, але його викиди є основним чинником впливу на здоров’я з боку часток, менших за 2.5 мкм, у повітрі. 

У 2019 році 8 із 20 українських електростанцій перевищили граничні норми викидів без яких, за оцінками, можна було б уникнути приблизно 2300 смертей. Загалом, як стверджують дослідники, викиди того року пов’язані з 2700 смертей в Україні, а найбільш постраждалими регіонами були Донецька, Київська, Дніпропетровська та Львівська області. За рік забруднення спричиняло там 430, 410, 280 та 230 смертей відповідно

Серед найбільших забрудників дослідники називають Бурштинську, Курахівську та Слов’янську ТЕС.

Забруднювачі, концентрацію яких підвищують вугільні електростанції, збільшують ризик виникнення низки гострих і хронічних захворювань та смерті від них. У дослідженні оцінили кількість смертей, яких вдалося б уникнути, наприклад, зменшивши або припинивши викиди. 

Курахівська ТЕС. Фото: вікіпедія

Серед інших наслідків у дослідженні кажуть про щонайменше 6,8 тисячі дітей, хворих на бронхіт, 68 тисяч днів із симптомами астми та бронхіту в дітей, 3 тисячі госпіталізацій, 400 пологів з малою масою тіла новонароджених та понад 2 тисячі нових випадків хронічного бронхіту в дорослих. 

Викиди, що перевищують граничні норми, спричинили й економічні збитки на суму приблизно 3,7 млрд євро, або майже 50% загального обсягу вартості соціальних витрат, пов’язаних, зокрема, із супутнім медичним обслуговуванням. Загальна сума цих витрат становила 8,4 млрд євро, з яких 3,2 млрд євро в Україні і Оцінювання економічних втрат через вплив на здоров’я зробили на основі методології та оцінки, використаних у звіті Європейської агенції захисту довкілля (EEA 2014) "Втрати від забруднення атмосферного повітря європейськими промисловими об’єктами у 2008–2012 рр.”, з урахуванням передчасних пологів на основі втрат, оцінених Trasande et al. (2016).

Автори дослідження пояснюють, що забруднення повітря спричиняє цілу низку негативних наслідків для здоров’я, які призводять до збільшення витрат на сферу охорону здоров’я. Окрім цього, економічна продуктивність людей знижується або через хворобу та непрацездатність, або через те, що працівник повинен брати лікарняний для догляду за хворою дитиною чи іншим членом сім’ї. 

Впливають викиди з українських вугільних електростанцій і на країни ЄС, серед яких найбільше страждають Румунія, Польща, Угорщина та Болгарія. У цих країнах у 2019 році забруднення спричинило 534, 325, 153 та 154 смерті відповідно. Серед країн, що відчувають вплив, є також Словаччина, Чехія, Австрія, Хорватія та Литва. 

У списку країн з найбільшою кількістю смертей, спричинених викидами, також Росія  (615), Молдова (170) та Білорусь (132).

Фахівці зазначають, що оператори вугільних електростанцій мають дотримуватися дозволів на викиди в атмосферу і мінімізувати шкідливий вплив своєї діяльності на здоров’я населення та довкілля. Стосуватися це має всіх енергоблоків, які продовжать працювати після 2023 року. Також рекомендують вимагати від тих, хто зажадає продовжити дозвіл після 2023 року, встановлення систем безперервного моніторингу викидів та автоматичного передання даних. 

Нагадаємо, що Україна перебуває серед найбрудніших країн Європи та входить до десятки з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля. Серед країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя Україна перебуває на дев’ятому щаблі. Перероблюють в країні лише 3,2% відходів, а велику їхню частку становлять тверді побутові відходи, сільськогосподарські відходи, зокрема добрива з полів та пестициди.

Фотографія обкладинки: gk-press.if.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter