Рідні військових укотре звернулися до влади з вимогою про демобілізацію

Дата: 30 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Родини українських військових, які стали на захист України 24 лютого 2022 року, вкотре закликають посадовців розробити законопроєкт про демобілізацію. 

Про це вони розповіли в Українському кризовому медіацентрі. 

Членкиня об’єднання рідних військовослужбовців Світлана Кучугура наголосила, що вони стали голосом своїх чоловіків у боротьбі за їхні права, а саме терміни служби. Чоловік Світлани повернувся з-за кордону, щоб стати до лав війська. 

“Ми тут не для того, щоб послабити обороноздатність нашої країни. Ми розуміємо, що прямо зараз наших чоловіків ніхто не відпустить, але це важливе питання. Вхід в армію є, має бути і вихід”, – наголосила вона. 

Об’єднання рідних військовослужбовців розробило і пропонує як варіант розв’язання проблеми одночасної заміни великої кількості досвідчених воїнів введення механізму коефіцієнтів залежно від місця несення служби.

На пресконференції була присутня й нардепка Інна Совсун, чоловік якої також із 24 лютого 2022 року пішов до війська. За словами депутатки, обіцянки виконавчої влади про вісім місяців на розроблення законопроєкту про демобілізацію є знущанням.

“Я п’ять років працюю в парламенті, 10 років – в українській політиці, написала не один законопроєкт і прекрасно знаю, скільки часу реально треба для того, щоб законопроєкт підготувати. Коли мені кажуть про вісім місяців на розроблення законопроєкту розміром в одну сторінку, то я прекрасно розумію: такі терміни вказують для того, щоб цю проблему не вирішувати”, – наголосила вона. 

Участь у брифінгу взяв і чинний військовослужбовець ЗСУ Сергій Гнезділов. На його думку, не можна продовжувати експлуатувати людину, не залишаючи для неї жодного права на демобілізацію або альтернативи хоча б переведення в тил.

Нагадаємо, що демобілізація військових була однією з найпопулярніших тем для петицій до влади 2023 року. 

Соціологічні опитування свідчать, що всього 7% ветеранів та чинних військових планують пов’язати життя з армією після перемоги. До армії найбільше людей потрапило зі сфери приватного підприємництва, айті, сфери послуг, будівельної галузі, держслужбовців та медиків. Найменше – людей зі сфери архітектури, фармацевтики, культури, громадського сектору та безробітних.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter