2023 рік є рекордним за кількістю петицій до президента, які набрали необхідні голоси – ЧЕСНО

Дата: 23 Січня 2024
A+ A- Підписатися

2023 рік став рекордним за кількістю петицій, які набрали необхідні 25 тисяч голосів для їхнього розгляду. Найчастіше президента Володимира Зеленського просили розглянути нагородження військовослужбовців званням Героя України.

Про це повідомляє рух “ЧЕСНО”.

Фото: Дніпропетровська обласна рада

За весь час перебування на посту президента Зеленський отримав майже 51 тисячу звернень, однак більшість із них не набирає достатньої кількості голосів інших громадян, щоб перейти на стадію розгляду. У 2021 році підтримку громадян і відповідь президента отримали лише 19 петицій, а за 2022 рік таких петиції було 105.

У 2023 році кількість підтриманих громадянами петицій становила 1196. Водночас загальна кількість зареєстрованих петицій є найменшою за всі попередні роки – всього 6115. Окрім того, 2023 року кількість петицій, які отримали відповідь президента, стала найбільшою за час каденції Володимира Зеленського.

У ЧЕСНО кажуть, що суттєве зменшення кількості зареєстрованих петицій та водночас збільшення кількості підтриманих петицій демонструє, що інструмент петицій до президента громадяни дедалі менше використовують для “спаму”, проте значно згуртованіше підтримують важливі петиції. Такий стан справ наочно демонструє підвищення уваги до інструменту. 

Приміром, з-поміж таких “спам-петицій” у 2022 році можна згадати пропозицію не зобов’язувати чоловіка платити аліменти, якщо його жінка виїхала за кордон, а також ідею святкувати День українського борщу.

Тоді як найпопулярнішим питанням до президента протягом 2023 року було нагородження військовослужбовців званням Героя України, а також низка питань щодо обороноздатності держави – виготовлення FPV-дронів, демобілізація військовослужбовців, заклик до мобілізації депутатів тощо.

Майже половина всіх зареєстрованих петицій має тематику “Нагородження та присвоєння почесних звань”. 70% петицій, що набрали необхідні 25 тисяч голосів, також стосуються цієї теми. Однак, навіть зібравши 25 тисяч голосів, від президента можна отримати проміжну відповідь та делегування цього питання виконавчій владі.

Загалом без відповіді наразі перебуває 1046 петицій за 2023 рік. 

Нагадаємо, що в грудні минулого року петиція про скасування в законопроєкті №10060 щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури так званих правок Лозового в повному обсязі, зареєстрована на сайті Офісу президента, набрала понад 25 тисяч необхідних підписів усього за годину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter