Командиру роти незаконного збройного формування “Самооборона Криму” загрожує до 15 років в’язниці

Дата: 13 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Жителю тимчасово окупованого Криму, який у 2014 році став командиром роти проросійського незаконного збройного формування “Самооборона Криму”, загрожує до 15 років ув’язнення за кількома статтями Кримінального Кодексу України.

Про це інформує пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

У відомстві вказують, що керуючи підлеглими, він координував створення блокпостів на території півострова та чергування на них у період військової операції Російської Федерації захоплення українського півострова.

Крім того, “самооборонівці” причетні до блокування аеропортів, адміністративних будівель та військових частин Збройних Сил України.

“За свої дії обвинувачений отримав від окупантів медаль “За повернення Криму”. Нині чоловік активно підтримує повномасштабне вторгнення РФ до України, виступаючи у пропагандистських медіа, “волонтерить” та збирає кошти на потреби учасників так званої “спеціальної військової операції”, – мовиться у повідомленні відомства.

Дії обвинуваченого українські правоохоронці кваліфікували як:

  • створення незаконних збройних формувань (ч. 4 ст. 260 КК України);
  • державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України);
  • посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України);
  • пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

У повідомленні Прокуратури АРК не називаються ім’я та прізвище обвинуваченого, проте чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа та захотів залишитися анонімним, повідомив Крим.Реалії, що йдеться про Анатолія Азардовича (Anatoliy Azardovych, Anatoliy Azardovich).

Його публічних коментарів у цій справі немає.

Як відомо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

На другому парламентському саміті Кримської платформи Чехія закликала світ підтримувати Україну у звільненні її тимчасово окупованих територій. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter