Габон став “найбільшим постачальником запчастин” для літаків країни-агресора

Дата: 30 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У  2023 році Габон став найбільшим постачальником запчастин для російських літаків.

Про це пише The Moscow Times з посиланням на дані російської митниці.

Габонська компанія Ter Assala Parts нібито експортувала у РФ запчастин на суму майже 1,5 мільярда доларів, що перевищує половину річного бюджету Габону. Ця компанія не значиться в Торговому реєстрі Габону, а за адресою її реєстрації в Лібревілі знаходиться житловий будинок. Експерти вважають, що така ситуація може бути результатом шахрайства. 

Економіст Ігор Липсиц вважає, що в цій схемі можуть бути залучені високопоставлені чиновники з обох країн. Він припускає, що уряд Габону може покривати цю діяльність, а російський уряд дав на це “карт-бланш”.

Ter Assala Parts постачала до Росії запчастини для Boeing та Airbus, включаючи кисневі маски, шайби, труби, болти, гайки, кронштейни, регулятори подачі палива, б/у комп’ютери та системи попередження.

З Габону також було ввезено 15 вживаних двигунів для Boeing-737 та Airbus A320/A321 на суму понад 58 мільйонів доларів.

Покупцями авіаційних запчастин у Ter Assala Parts у російських митних деклараціях значаться ТОВ “Об’єднання постачальників” (1,2 млрд доларів), ТОВ “Квантум” (понад 176 млн доларів) і ТОВ “Протектор” (понад 48 млн доларів).

Раніше повідомлялося, що Таджикистан, Киргизстан, ОАЕ, Туреччина та Китай допомогли Росії обійти санкції щодо запчастин для літаків.

Як відомо, Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальні справи за незаконні польоти до українського Криму щодо представників російських авіакомпанії, зокрема “Ямал”, “Азимут”“Уральські авіалінії” та “Nordwind Airlines”

З початком тимчасової окупації Росією Криму, в березні 2014 року, Державіаслужба України ухвалила рішення про заборону всіх польотів над Кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль української авіавлади над кримським авіаційним простором.

У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації, дотримуючись конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, не узгоджені з українською стороною.

Утім, відтоді до Міжнародного аеропорту “Сімферополь” імені Амет-Хана Султана, аеропорту “Бельбек” поблизу Севастополя літають борти лише російських авіакомпаній.

25 листопада 2015 року Кабінет Міністрів України оголосив про заборону перельотів літаків російських авіакомпаній над небом України. Із 26 листопада 2015 року Державіаслужба України заборонила транзитне використання свого повітряного простору для всіх авіакомпаній РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter