Через незаконні польоти до українського Криму слідчі оголосили підозри гендиректорам авіакомпаній “Росія” та “Nordwind Airlines”

Дата: 10 Липня 2023
A+ A- Підписатися
Прокуратура Автономії Республіки Крим повідомила про підозру генеральним директорам двох російських авіакомпаній за ч. 3 ст. 332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).
 
Про це інформує пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим. 
 

Громадяни РФ, перебуваючи на посаді гендиректорів авіакомпаній “Росія” та “Nordwind Airlines”, організували схему незаконного переправлення людей через державний кордон України – з РФ на територію тимчасово окупованого півострова Крим та у зворотному напрямку. 

Слідчі вказують, що під їхнім керівництвом з 2018 до 2022 року загалом ці авіакампанії здійснили понад 10 тисяч рейсів з аеропортів 25 російських міст до закритого аеропорту “Сімферополь”. Під час планування польотів компанії підтримували координацію з російськими органами державного управління, зокрема Росавіацією.
 
У прокуратурі нагадали, що вони здійснювали регулярні рейси після закриття всіх повітряних пунктів пропуску через український держкордон і всупереч нормам міжнародного права та національного законодавства України.
 
Санкція інкримінованої статті передбачає ув’язнення до дев’яти років позбавлення волі.

Раніше Прокуратура Автономної Республіки Крим попросила Інтерпол внести до бази розшуку російські літаки, що літають до Криму. 

Як відомо, з початком тимчасової окупації Росією Криму, в березні 2014 року, Державіаслужба України ухвалила рішення про заборону всіх польотів над Кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль української авіавлади над кримським авіаційним простором.

У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації, дотримуючись конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, не узгоджені з українською стороною.

Утім, відтоді до Міжнародного аеропорту “Сімферополь” імені Амета-Хана Султана, аеропорту “Бельбек” поблизу Севастополя літають борти лише російських авіакомпаній.

Аеропорт Сімферополя, 28 червня 2020 року

25 листопада 2015 року Кабінет Міністрів України оголосив про заборону перельотів літаків російських авіакомпаній над небом України. Із 26 листопада 2015 року Державіаслужба України заборонила транзитне використання свого повітряного простору для всіх авіакомпаній РФ.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter