До українського списку спонсорів війни внесли литовського виробника Vici

Дата: 04 Січня 2024
A+ A- Підписатися

До переліку міжнародних спонсорів війни додали литовську компанію Viciunai Group. 

Про це розповіли у НАЗК. 

Ілюстраційне зображення. Фото: dsnews.ua

Головний офіс компанії знаходиться в Литві, а заводи працюють як у Литві, так і в Іспанії, Естонії та Росії.

У березні 2022 року керівник литовської групи Шарунас Матійошайтіс заявив, що компанія піде з російського ринку впродовж 3–4 місяців, втім, обіцянки він не дотримався. 

Так, виробничий комплекс ТОВ “Вичюнай-русь” є найбільшим підприємством Viciunai Group, на якому працюють 1500 працівників. Він знаходиться в Калінінградській області, а його чистий прибуток за 2022 рік збільшився до 20 мільйонів доларів або на 156%

Також дочірня компанія Viciunai ТОВ “БалтКо” у Росії займається перевезенням продуктів рибної кулінарії, рибного перероблення, сурімі й морепродуктів. Чистий прибуток ділків за 2022 рік становив 2,5 мільйона доларів.

“Допоки такі відомі бренди як Vici продовжують знаходитись на ринку Росії, попри всі воєнні злочини агресора, світ отримує неправильний сигнал, що РФ залишається частиною міжнародних економічних процесів. Так і мешканці Росії бачать, що демократичний світ від них не відвернувся, а вони все роблять правильно. Багато компаній вже зробили правильний вибір на користь цінностей демократії та доброчесності вийшовши з російського ринку. Однак Viciunai Group не стала однією з них та не змогла вийти за межі своїх пустих обіцянок”, — прокоментував внесення компанії до списку голова НАЗК Олександр Новіков

Національне агентство з питань запобігання корупції вже внесло до переліку спонсорів та причетних до розв’язаної Росією війни кілька десятків тисяч осіб та чимало відомих світових компаній. До прикладу, торік у переліку з’явились PepsiCo та Mars, Philip Morris та Japan Tobacco, три найбільші китайські нафтогазові компанії, AliExpress, австрійський Raiffeisen Bank International, французька мережа Auchan та інші.

Переглянути повний перелік можна на платформі “Війна та санкції”. На сайті є розділ як з юридичними, так і з фізичними особами. 

Нагадаємо, що для деяких компаній внесення до українського списку спонсорів та причетних до розв’язання Росією війни позначається на роботі в інших країнах. До прикладу, після появи у переліку компанія Mondelez зіткнулась із бойкотом у Норвегії та Швеції. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter