Після внесення до українського списку міжнародних спонсорів війни компанія Mondelez зіткнулась із бойкотом у Європі

Дата: 13 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Після внесення в Україні до списку міжнародних спонсорів війни американської транснаціональної компанії з виробництва кондитерських виробів, харчів та напоїв Mondelez International, остання зіткнулась із бойкотом, зокрема, у Норвегії та Швеції. 

Про це розповідає Reuters. 

Фото: 3blmedia.com

Національне агентство з питань запобігання корупції вже внесло до переліку спонсорів та причетних до розв’язаної Росією війни 24 тисячі осіб, а також щонайменше 25 провідних світових компаній, серед яких китайські Xiaomi й Great Wall, угорський OTP Bank, австрійський Raiffeisen Bank International, французька мережа Auchan та інші.

Переглянути перелік можна на платформі “Війна та санкції”. На сайті є розділ як з юридичними, так і з фізичними особами. 

Mondelez International опинилася серед спонсорів війни в травні 2023 року. НАЗК, вносячи компанію, наголошувало, що “її менеджерів мало турбує той факт, що, сплачуючи чималі податки до держбюджету Московії, компанія робить свій внесок у забезпечення армії агресора”. 

У відповідь на це продаж продукції Mondelez, серед якої печиво Oreo та шоколад Toblerone, припинили авіакомпанії SAS і Norwegian Air, залізнична група SJ, мережа готелів Strawberry, роздрібний продавець Elkjop, транспортна група Fjord Line і Норвезька футбольна асоціація. Mondelez має сильну присутність у Норвегії та Швеції, бо контролює місцевих виробників шоколаду Freia та Marabou.

Міністерство закордонних справ Норвегії заявило, що планує зустрітися з компаніями з обох сторін бойкоту, але якогось конкретного рішення нині не пропонують. 

“Компанії та приватні особи мають самостійно вибирати, що купувати та з ким торгувати”, – коментує державний секретар Ерлінг Ріместад

Нагадаємо, що у Франції прокуратура взялася за розслідування діяльності дочірньої компанії французької корпорації Auchan Holding у Росії. 

Фотографія обкладинки: ua.depositphotos.com / palinchak

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter