НАЗК внесла “Ашан” до міжнародних спонсорів війни через допомогу російській армії, яку у компанії заперечують

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Національна агенція з питань запобігання корупції внесла французьку корпорацію Auchan Holding в перелік міжнародних спонсорів війни  через допомогу російській армії. 

Про це повідомили у відомстві. 

Російські військові сідають на потяг на залізничній станції Прудбой Волгоградської області Росії. У одного з них в руках пакет Auchan. Фото: АР

Список міжнародних спонсорів війни створили торік влітку за ініціативою НАЗК та МЗС. Однак потрапляння до нього не має юридичних наслідків, а лише завдає репутаційних втрат.

У НАЗК не приховують, що вносять компанію на основі даних, які напередодні отримали журналісти видань The Insider, Le Monde та Bellingcat. 

“Вислів “Тебе в магазин, як за смертю посилати” ще ніколи не був настільки правдивим”, – коментують посадовці внесення компанії до списку. 

Своєю чергою у головному офісі “Ашану” у Франції заперечують допомогу російській армії. 

“Ашан” має в Росії 230 магазинів й російський ринок становить 10% від загального обороту, тобто близько 3,2 мільярда євро на рік. Після початку повномасштабного вторгнення компанія відмовилась покидати країну, бо “щодня випікає у магазинах свіжий хліб для українців та росіян, що зараз життєво необхідно”. 

Колаж з логотипом “Ашан” та фотографією постраждалої внаслідок російського обстрілу українки. Фото: ti-ukraine.org

“Для “Ашану” Росія є другим за значенням ринком збуту після Франції. Лише у 2020 році той сплатив 167 мільйонів доларів до російського бюджету. За підрахунками журналістів, це дорівнює вартості 15 літаків СУ-25, 42 танків, 222 ракет “Калібр”, або 477 тисячам автоматів АК-74. Ми не можемо дозволити, щоби Росія продовжила отримувати ці кошти, за які потім вбиває українців. Ми хочемо, щоб будь-яким компаніям було соромно співпрацювати із вбивцями. Інститут репутації має діяти”, – каже голова НАЗК Олександр Новіков.

“Сусідами” “Ашану” у переліку міжнародних спонсорів війни є чимало компаній, наприклад, Procter&Gamble, Leroy Merlin, Mondi Group/Mondi PLC та інші. 

У НАЗК наголошують, що усі включені до цього списку компанії вносять до бази даних World-Check від міжнародної компанії London Stock Exchange Group, щоб захистити фінсектор від спонсорів російської війни.

Нагадаємо, що торік продажі російського ядерного палива та технологій зросли на понад 20%. Річ у тім, що займається продажем холдинг “Росатом”, який офіційно мав би опікуватись цивільними атомними компаніями у РФ, але фактично працює над постачанням російській військовій промисловості компонентів, технологій і сировини для ракетного палива, кажуть журналісти. 

Уникнути світових санкцій “Росатом” зміг через побоювання щодо потенційних економічних наслідків. Попри це такі санкції вводить Україна.

Фотографія обкладинки: ЕРА 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter