Auchan Україна вимагає пояснень від французького офісу після того, як з’ясувалось, що у Росії компанія допомагає армії

Дата: 17 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Український підрозділ французької мережі магазинів “Ашан” вимагає пояснень від французького офісу щодо інформації, яку отримали журналісти про допомогу компанії у Росії військовим. 

З відповідним закликом виступили на офіційній сторінці українського підрозділу компанії у фейсбуку. 

Фото: Reuters

17 лютого журналісти видань The Insider, Le Monde та Bellingcat опублікували розслідування про те, як у Росії “Ашан” не тільки продовжив роботу після початку повномасштабного вторгнення в Україну, але й надсилав “гуманітарну допомогу” російським солдатам. 

Торік наприкінці березня президент Володимир Зеленський попросив французькі компанії піти з російського ринку, на що у російському підрозділі “Ашану” відповіли: “Ми щодня випікаємо у наших магазинах свіжий хліб для українців та росіян, що зараз життєво необхідно”.

Автори розслідування зазначають, що наскільки хліб із магазинів був життєво необхідний для виживання росіян, є спірним питанням, але, як вдалось з’ясувати, публікуючи цю відповідь, російська компанія вже відправляла “допомогу” російським солдатам. 

Так, 15 березня 2022-го контролерка управління “Ашан – Санкт-Петербург” Наталія Зельцер надіслала колегам лист про збір “гуманітарної допомоги”. Журналісти, вивчивши списки, дійшли висновку, що товари ці збирають, найімовірніше, для чоловіків. До прикладу, мінімальний розмір шкарпеток у списку — 25-й, що відповідає 40-му розміру взуття.

Також у переліку сигарети, які взагалі не вважаються “гуманітарною допомогою”, запальнички та бритви. 

“Кількість товарів (1000 тюбиків зубної пасти, 500 запальничок) говорить про те, що одержувачів було багато, цього вистачило б на один-два батальйони. Загальна вартість цієї березневої партії “допомоги” становила 2 мільйони рублів”, – розповідають автори розслідування. 

Журналісти зв’язались з керівниками десяти компаній, які у Росії офіційно оформили “допомогу”: деякі з них нічого не приховували, а інші недолуго брехали. 

Директорка одного з ТОВ Тетяна Некрасова намагалась переконати розслідувачів, що футболки та шкарпетки купувала для співробітників свого складу. Коли у неї поцікавилися, навіщо семи співробітникам складу пів тисячі запальничок, то жінка відповіла, що боялась “українських диверсій та відключень електрики”.

На уточнююче питання, як запальнички допомогли б розв’язувати цю проблему, Некрасова відповіла, що на складі мали топити піч, у наявності якої одразу ж почала переконувати, а потім кинула слухавку.

Російські військові сідають на потяг на залізничній станції Прудбой Волгоградської області Росії. У одного з них в руках пакет Auchan. Фото: АР

Допомагають російським військовим не тільки магазини компанії у Санкт-Петербурзі. На території деяких торговельних площ у регіонах організували штаби збору “допомоги”. Серед зібраного можна побачити спальні мішки, розмальовані у хакі. 

Фото: The Insider

“Ашан” у Росії підтримує війну не лише так званою “гуманітарною допомогою”, а й тим, що допомагає владі боротися з ухилянтами від призову, збираючи та передаючи у військкомати дані про співробітників.

Згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою можна вважати лише допомогу цивільному населенню. Підтримка російських загарбників може підвести “Ашан” під санкції. Компанія має в Росії 230 магазинів й російський ринок становить 10% від загального обороту, тобто близько 3,2 мільярда євро на рік.

Український підрозділ компанії чекає офіційної комунікації від французького офісу. У коментарях до заяви про реакцію автори наголошують, що “з початку повномасштабного вторгнення надали допомогу на понад 60 мільйонів гривень як цивільному населенню постраждалих міст, так і українським захисникам”.

Російське керівництво “Ашану” від коментарів журналістам відмовилося, а у пресслужбі французького Auchan заявили, що перебувають поза політикою і жодною підтримкою військовослужбовців не займаються.

У розслідуванні стверджується, що, окрім “Ашану”, у постачаннях російським військовим могла брати участь мережа гіпермаркетів “Леруа Мерлен”, яка також належить французькій Mulliez Group. 

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба має обговорити зі своєю французькою колегою Катрін Колонною дані розслідування журналістів. Міністерство ще торік просило світ бойкотувати Auchan, Alcampo, Leroy Merlin і Decathlon за відмову піти з російського ринку.

Нагадаємо, що торік продажі російського ядерного палива та технологій зросли на понад 20%. Річ у тім, що займається продажем холдинг “Росатом”, який офіційно мав би опікуватись цивільними атомними компаніями у РФ, але фактично працює над постачанням російській військовій промисловості компонентів, технологій і сировини для ракетного палива, кажуть журналісти. 

Уникнути світових санкцій “Росатом” зміг через побоювання щодо потенційних економічних наслідків. Попри це такі санкції вводить Україна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter