The Washington Post: Над постачаннями для російської зброї працює “Росатом”

Дата: 20 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Державна корпорація з атомної енергії “Росатом” працює над постачанням російській військовій промисловості компонентів, технологій і сировини для ракетного палива. 

Про це повідомляє The Washington Post. 

Робота над паливною касетою енергетичного атомного реактора на заводі, що входить до складу “Росатома”. Фото: вікіпедія

Журналісти зробили такий висновок, побачивши лист керівника департаменту “Росатома”, датований жовтнем минулого року, який отримала українська розвідка. 

Компанія пропонує надати товари російським військовим частинам і російським виробникам зброї, які перебувають під санкціями, наприклад, виробники ракетних комплексів, ракет “Іскандер”, реактивних систем залпового вогню “Ураган” й танків. 

Дочірні компанії “Росатома”, судячи з отриманих українською розвідкою документів, пропонували надати російській оборонній промисловості оксид алюмінію, що є необхідним компонентом для ракетного палива.

Також пропонували літій-іонні батареї для живлення танків, систем протиракетної оборони та іншу зброю. Окрім цього, пропонували технології 3D-друку та хімічні сполуки, які використовують в авіації і ракетобудуванні.

Фото: tadviser.ru

Офіційно “Росатом” – це державний холдинг, до якого входять усі цивільні атомні компанії Росії, підприємства ядерного військового комплексу, науково-дослідні організації, а також атомний криголамний флот. Досі “Росатом” не знаходиться під санкціями, однак працівники холдингу перебувають, наприклад, на території захопленої ще торік ЗАЕС. 

Росатом” відомий в атомному світі як цивільна атомна компанія. Це, по суті, і є його фірмова назва”, – каже Марк Хіббс, старший науковий співробітник програми ядерної політики Фонду Карнегі.

“Росатом'” зміг уникнути санкцій, частково через побоювання щодо потенційних економічних наслідків для світу. Річ у тім, що російський холдинг дуже активно бере участь у цивільній ядерній енергетиці по всьому світу, зокрема, у ЄС, де працює 18 атомних станції, спроєктованих Росією, та США, яким “Росатом” постачає збагачений уран. 

За словами Хібса, “Росатом” контролює близько 30% світового ринку збагачення урану і 17% ринку реакторного палива, а з приблизно 450 атомних електростанцій у всьому світі близько 20% спроєктовані Росією. 

Фото: “Росатом”

Накласти санкції на “Росатом” разом з Україною традиційно вимагають Литва, Естонія, Латвія та Польща. Проти цього виступає, наприклад, Угорщина.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба каже, що викриття щодо причетності “Росатома” до постачань російській військовій промисловості “ще більше тривожать і доводять, що проблема більша, ніж знали раніше”.

“Ядерна співпраця з сьогоднішньою Росією не тільки аморальна, оскільки вона спонсорує військові злочини Росії в Україні, але й небезпечна. … Ми закликаємо всі держави припинити будь-яке ядерне співробітництво з Росією, уникати будь-яких нових спільних з Росією проєктів у цій сфері та накласти персональні санкції на ключових посадовців і співробітників “Росатома”, які втручалися в ядерну систему України”, – додає він. 

У грудневому зверненні до “Росатома” з нагоди його 15-ї річниці Путін похвалив компанію за її “величезний внесок… у розробку передових систем озброєння та військової техніки та постановку їх на бойове чергування”.

Нагадаємо, що, за даними українських енергетиків, планувати атаки на енергетичну систему України допомагають російські енергетики. Робити це їм не складно, адже українську енергомережу вони знають добре. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter