Торік продажі російського ядерного палива та технологій зросли на понад 20%

Дата: 14 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У 2022 році Росія на 20% збільшила обсяги експорту продуктів і технологій атомної галузі.

Про це з посиланням на дані британського Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень повідомляє Bloomberg. 

Окрім цього, підвищення, постачання російського ядерного палива до ЄС торік досягло найвищого рівня за три роки.

Наприкінці 2022-го обсяг експорту перевищив 200 мільйонів доларів, тоді як за попередні три роки найвищі показники за місяць досягали приблизно 160 мільйонів доларів.

До прикладу, країни-члени НАТО, включно з Болгарією, Чехією, Угорщиною та Словаччиною, торік продовжували закуповувати паливо в “Росатому”, а окремо в Угорщині влада дала згоду на будівництво росіянами ще двох ядерних реакторів на АЕС у місті Пакш. Угорська влада послідовно виступає проти потрапляння російського ядерного палива під санкції. 

Проєкт щодо будівництва двох реакторів у країні, як зазначають журналісти, стане однією з найбільших іноземних інвестицій російського холдингу в Східній Європі. 

Дані про обсяги експорту російської продукції та технологій атомної галузі не містять інформації про контракти з такими країнами, як Ірак. 

Процес виробництва ядерного палива на Новосибірському заводі хімконцентратів, що контролює “Росатом”. Цей завод є одним з найбільших у світі серед подібних. Фото: Росатом

Офіційно “Росатом” – це холдинг, до якого входять усі цивільні атомні компанії Росії, підприємства ядерного військового комплексу, науково-дослідні організації, а також атомний криголамний флот. Водночас холдинг працює над постачанням російській військовій промисловості компонентів, технологій і сировини для ракетного палива, кажуть журналісти. 

Лише в ЄС працює 18 атомних станцій, спроєктованих Росією, а якщо говорити про світ загалом, то до будівництва 20% з приблизно 450 атомних електростанцій доклалися російські енергетики.  

Російський холдинг контролює близько 30% світового ринку збагачення урану й постачає його навіть до США. За даними Bloomberg, на підконтрольній українському уряду території досі дев’ять реакторів працюють на накопиченому російському паливі. 

Уникнути світових санкцій “Росатом” зміг через побоювання щодо потенційних економічних наслідків. Попри це такі санкції вводить Україна.

Нагадаємо, що нещодавно президент Володимир Зеленський увів персональні санкції щодо посадовців “Росатому”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter