МЗС Австрії виступило на захист Raiffeisen Bank International, який підтримує геноцидальну війну Росії

Дата: 24 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг виступив на захист другого за величиною банку країни, Raiffeisen Bank International (RBI).

Про це він сказав в інтерв’ю Reuters.

Александер Шалленберг

Шалленберг сказав, що нерозумно зосереджувати увагу на цьому банку за його ведення бізнесу в Росії, оскільки багато інших західних компаній теж працюють на території Російської Федерації.

Шалленберг зробив свої коментарі після того, як високопосадовець з питань санкцій Державного департаменту США Джеймс О’Брайен під час візиту до Відня у лютому висловив занепокоєння щодо бізнесу банку в Росії. Це американське відомство ініціювало розслідування стосовно Raiffeisen через його бізнес, пов’язаний з Росією.

Водночас Європейський центральний банк (ЄЦБ) тисне на Raiffeisen Bank International з тим, щоб він вийшов з російського ринку, інформує Reuters з посиланням на п’ятьох осіб, обізнаних з питанням.

ЄЦБ не вимагає від Raiffeisen негайного виходу з Росії, але він очікує від банку план дій щодо згортання його бізнесу в країні. Такий план може включати продаж або закриття. За даними співрозмовників, Raiffeisen наразі не має наміру представляти такий план.

Представник Raiffeisen заявив, що банк розглядає можливі дії щодо свого бізнесу в Росії, “зокрема ретельно керований вихід”. При цьому він уточнив, що вже скоротив обсяги кредитування в країні.

Зазначається, що чиновники ЄЦБ не бажають тиснути на Raiffeisen задля негайного продажу, побоюючись фінансового удару, який це може спричинити на тлі потрясінь у банківській сфері Європи та США.

Австрійський банк зараз є найважливішим західним банком у РФ, адже слугує рятувальним колом для платежів і забезпечує близько чверті європереказів в країну. Цей банк глибоко вкоренився в Росії. За даними списку Центробанку РФ, він є одним із двох іноземних банків у списку 13 установ, що утворюють фінансову систему Російської Федерації. Інші іноземні банки, такі як італійський UniCredit, також досі присутні в країні-агресору.

Шалленберг заявив, що саме Австрія повинна забезпечувати дотримання санкцій, і вказав на інші західні банки, які ведуть бізнес у Росії.

“Будьмо реалістами. 91% західних компаній все ще перебувають у Росії та роблять те, що розумно: вичікування, стримування. У Росії є достатньо американських банків, один із них із назвою Bank of America”, – сказав Шалленберг.

У лютому за підсумками зустрічі з президентом Австрії Александером Ван дер Белленом у столиці України президент Володимир Зеленський закликав австрійський бізнес відмовитися від співпраці з Росією як країною-агресором і натомість почати з Україною.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло банківську групу RBI до переліку міжнародних спонсорів війни. Підставою для внесення до переліку міжнародних спонсорів війни стало те, що після повномасштабного вторгнення Росії банк продовжив працювати в Росії. НАЗК твердить, що Raiffeisen ще й “офіційно визнав” незаконні збройні формування Донеччини та Луганщини. 

Александер Шалленберг також заявив, що Росія завжди залишатиметься важливою для Європи, та вважає маячнею, коли хтось думає інакше.

“Думати, що Росії більше не буде і ми зможемо відокремитися від неї в усіх сферах, – це маячня”, – сказав міністр закордонних справ Австрії.

При цьому він додав, що Австрія послабить зв’язки з РФ, але, за його словами, це не може статися відразу.

“Достоєвський і Чайковський залишаються частиною європейської культури, подобається нам це чи ні. Росія залишиться нашим найбільшим сусідом. Вона залишиться другою за величиною ядерною державою у світі”, – заявив він. 

Як відомо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

У березні 2023 року речник російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що домовлятися про мир з Україною зараз неможливо, Росія продовжить воювати, щоб захопити українські землі. 

“Поки що жодних передумов для переходу процесу в мирне русло немає. Для нас абсолютним пріоритетом продовжує залишатися і буде залишатися завжди досягнення поставлених цілей. Наразі вони можуть бути досягнуті лише військовим шляхом”, – цитує Пєскова агентство “РИА Новости“.

З 24 лютого 2022-го до 15 лютого 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 21 293 випадки загибелі або поранення цивільних осіб в 1141 населених пунктах України: 8 006 загиблих і 13 287 поранених.  В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

За даними Офісу генпрокурора України станом на березень 2023 року, унаслідок військової збройної агресії РФ скоєно 72 тисячі воєнних злочинів. Загинули майже 10 тисяч цивільних осіб, понад 13 тисяч цивільних зазнали поранень. Понад 80 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури зруйновані або пошкоджені.

Ірпінь, Київська область, Україна. 1 квітня 2022

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Сім’ї внутрішньо переміщених осіб зі Сходу країни тікають від конфлікту до Львова. 10 березня 2022

Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі з районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter