Зеленський закликав австрійський бізнес, зокрема Raiffeisen Bank, припинити роботу з РФ і перейти в Україну

Дата: 01 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

За підсумками зустрічі з президентом Австрії Александром Ван дер Белленом у столиці України президент Володимир Зеленський закликав австрійський бізнес відмовитися від співпраці з Росією як країною-агресором і натомість почати – з Україною.

Про це інформує Інтерфакс-Україна.

На спільній пресконференції Зеленський розповів, що обговорював з Ван дер Белленом двосторонню співпрацю на рівні ЄС і наголосив на необхідності запровадження подальших санкцій проти РФ.

“Держава-терорист має відчувати ціну свого терору та реальне обмеження своєї спроможності продовжувати війну”, – сказав він.

Під час пресконференції президент згадав про австрійський бізнес, який, за його словами, всупереч російському терору не залишає Росію і продовжує надавати їй податкову підтримку.

“Тому ми дуже зацікавлені, щоб цей бізнес перейшов працювати в Україну. Ми хочемо проговорити це питання на системному рівні. Зокрема, ми наголосили на ситуації щодо Raiffeisen Bank, який не лише працює в Росії, а й ухвалює рішення, як, наприклад, податкові канікули для мобілізованих в армію РФ”, – сказав Зеленський і додав, що “це неприпустимо в нинішніх реаліях”.

“Ми закликаємо австрійську сторону докласти всіх можливих зусиль, щоб окремі компанії справді не підставляли австрійське суспільство. Я вірю, що це важливе питання, як і багато інших, буде вирішене на основі спільних цінностей свободи, демократії, верховенства права та прав людини”, – додав президент.

Зеленський також закликав усіх австрійських бізнесменів до нарощування темпів співпраці з українськими колегами, зокрема в питаннях відновлення, енергетики та її модернізації.

Напередодні стало відомо, що Австрія схвалила візи для членів російської делегації до Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) попри те, що всі вони перебувають у санкційних списках Європейського Союзу.

Австрійське видання Der Standard повідомило, що Австрія “дозволить в’їзд до країни численним політикам і великій групі російських журналістів” для участі в засіданні ПА ОБСЄ 23–24 лютого у Відні. За даними ЗМІ, усі заявлені на сьогодні члени делегації з Росії перебувають у санкційних списках ЄС, зокрема очільник делегації Петро Толстой та Леонід Слуцький, відомі заявами на підтримку війни проти України.

Раніше в Міністерстві закордонних справ України відреагували на заклики окремих представників Заходу, зокрема міністра закордонних справ Австрії Александра Шалленберга щодо продовження “діалогу з Росією, поваги до її історії та культури”. В Українському зовнішньополітичному відомстві переконані, що такі заяви посилюють почуття безкарності Кремля і сприймаються офіційним Києвом лише як запрошення до продовження геноциду українців.

Як відомо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

За даними головного управління розвідки міністерства оборони та очільника МЗС Росії Сергія Лаврова, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію сходом і планує повне знищення України.

У січні 2023 року генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що немає жодних ознак того, що в Росії відмовилися від основної мети вторгнення – взяти Україну під повний контроль. За його словами, Росія, навпаки, готується до нового наступу, мобілізуючи понад 200 тисяч солдатів, а потенційно навіть більше. Крім того, росіяни активно купують нову зброю, більше боєприпасів та нарощують власне виробництво.

Із 24 лютого 2022 до 15 січня 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 18 358 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в Україні: 7 031 загиблий і 11 327 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Наслідки російського вторгнення в м. Тростянець Сумської області, липень 2022 року

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі з районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter