Унаслідок воєнних злочинів росіян в Україні загинуло майже 10 тисяч цивільних, ще понад 13 тисяч поранено – ОГП

Дата: 20 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Унаслідок військової збройної агресії РФ проти України скоєно 72 тисячі воєнних злочинів, загинуло майже 10 тисяч цивільних осіб, понад 13 тисяч цивільних зазнали поранень. Понад 80 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури зруйновані або пошкоджені.

Таку статистику оприлюднив на брифінгу в Military Media Center представник Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора Микола Говоруха.

Місце масового поховання людей поблизу Ізюма. Джерело: ДСНС

Він додав, що наразі правоохоронні органи повідомили про підозру в скоєнні воєнних злочинів 293 особам. Стосовно 105 осіб скеровано обвинувальні акти до суду, а 29 воєнних злочинців уже отримали вироки в Україні.

За словами Говорухи, більшість воєнних злочинів та інших злочинів унаслідок російського вторгнення розглядатиметься в національних судах України. Це унікальний для ОГП досвід, тому що розслідування та кримінальні переслідування в судах відбуваються прямо зараз, під час активної фази збройного конфлікту. 

Як пояснив представник ОГП, більшість судових процесів щодо воєнних злочинів відбуваються заочно, тому що немає доступу до осіб, які вчиняли злочини в Україні. Водночас близько 10% воєнних злочинів з уже зареєстрованих вчиняли російські військові, які зараз перебувають в українському полоні.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр озвучила інформацію, що до повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року в Україні були ухвалені 17 вироків щодо російських комбатантів. За цими вироками засуджено 24 особи, одну виправдано. Частину цих засуджених російських військових обміняли на українських полонених.

“Щодо цих 17 вироків найважливіше, що це задокументований злочин і що ці вироки набули законної сили. Ми можемо скільки завгодно дискутувати, але Україна як держава в цій ситуації виграла, бо більше ніхто це не задокументував. З юридичної точки зору, я вважаю, нам досить того, що злочин ми юридично закріпили: є рішення суду. Ми повністю зафіксували всі докази правильним юридичним шляхом. Воно все зафіксовано, а далі наш інтерес – це врятувати наших (полонених. – Ред.). Якщо є можливість забирати наших – треба забирати”, – пояснила Маляр.

Михайло Говоруха наголосив на важливості документування російських воєнних злочинів, навіть якщо українське правосуддя зараз не зараз не може “дістати” до посадових осіб РФ: “Важливо збирати докази, поки в нас є можливість. Ситуація може змінитися. І вже потім ці докази лягатимуть як в основу національних справ, так і міжнародних процесів”.

Як повідомляла ZMINA, улітку 2023 року в Гаазі запрацює Міжнародний центр з розслідування злочинів агресії Росії. Відповідну угоду підписали генеральні прокурори країн, які входять до Спільної слідчої групи (JIT). 

Як відомо, від початку повномасштабної війни і станом на 24 лютого 2023 року в Україні ухвалили вироки за воєнні злочини 25 російським військовим. Більше про це читайте в матеріалі: Воєнні злочинці в Україні: скількох росіян та за що засудили за рік повномасштабного вторгнення


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter