У Франції зацікавилися роботою “Ашану” в Росії, але вважають корпорацію “потерпілою”

Дата: 01 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Франції прокуратура взялася за розслідування діяльності дочірньої компанії французької корпорації Auchan Holding у Росії. 

Про це стало відомо з публікації в тамтешньому діловому виданні Challenges.

Фото: AFP

Розслідування не пов’язане з роботою “Ашану” в Росії після початку повномасштабного вторгнення та допомоги, яку надає корпорація російським військовим, які окупують Україну.  

Слідство пов’язане із систематичною корупцією в російській дочірній компанії, а почали його після публікації журналістів дворічної давності. У ній ішлося про факти підкупу іноземної посадової особи, підкуп фізичної особи, співучасті та приховування цих злочинів. Розслідувачі тоді з’ясували, що щороку з Росії за корупційною схемою виводили “від 80 до 100 мільйонів євро, або від 2 до 3% обігу”. 

“Розслідування спрямоване на з’ясування фактів у російській дочірній компанії, але воно не спрямоване проти “Ашану”, який “є потерпілим у цій справі та залишає за собою можливість стати цивільним учасником справи”, – цитують французьких правоохоронців журналісти. 

Раніше українська Національна агенція з питань запобігання корупції внесла Auchan Holding до переліку міжнародних спонсорів війни. Зробили це на основі даних, які отримали журналісти видань The Insider, Le Monde та Bellingcat. Ті з’ясували, що корпорація надсилала “гуманітарну допомогу” російським солдатам.

Детальніше про це можете почитати за посиланням

У головному офісі “Ашану” у Франції це заперечують

Нині “Ашан” має в Росії 230 магазинів, і російський ринок становить 10% загального обігу, тобто близько 3,2 мільярда євро на рік. Після початку повномасштабного вторгнення компанія відмовилася покидати країну, бо “щодня випікає в магазинах свіжий хліб для українців та росіян, що зараз життєво необхідно”. 

Нагадаємо, що “Ашан” цього року збирається подвоїти свою присутність у Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter