Для жінок, що стануть на військовий облік, обмежать виїзд з України – Веніславський

Дата: 07 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Жінки, які з 1 жовтня 2023 року стануть на військовий облік, набудуть статусу військовозобов’язаних. Відповідно виїзд за кордон для них буде обмежений. Це повинні зробити ті, хто має медичну або фармацевтичну освіту.

Про це у коментарі “РБК-Україна” сказав член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента в Раді Федір Веніславський.

Фото: Depositphotos

За його словами, Міністерство оборони видало наказ про військовий облік жінок, який передбачає, що з 1 жовтня жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, мають обов’язково стати на військовий облік.

“Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов’язаних. А військовозобов’язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов’язаних.

Тобто, якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд – тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає – тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду”, – пояснив Веніславський.

Водночас Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко у коментарі “Українській правді. Життя” пояснив, що наразі виїзд за кордон обмежений для військовозобов’язаних чоловіків та держслужбовців (без поважних причин), згідно з постановою Кабміну.

Виїзд за кордон для жінок, які мають медичні та фармацевтичні спеціальності та стануть на військовий облік з 1 жовтня, наразі не обмежений.

“На даний момент обмеження стосуються українських чоловіків у віці від 18 до 60 років, а також окремих посад державних службовців, що чітко визначено в постанові Уряду, яка регламентує Правила перетину державного кордону громадянами України.

Якщо будуть внесені зміни до цих правил, відповідно вони будуть дотримуватись”, – сказав Демченко.

Раніше ZMINA писала, що у 2022 році Верховна Рада ухвалила зміни до закону про мобілізаційну підготовку й мобілізацію. З 1 жовтня 2023 року жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, мають з’явитися до ТЦК, щоб пройти всі необхідні процедури.

Якщо стан здоров’я дозволяє представницям цих спеціальностей бути на військовій службі, то вони отримають статус військовозобов’язаних і будуть на військовому обліку.

Представниці тих цивільних професій, які є спорідненими з певними військово-обліковими спеціальностями, у разі добровільної згоди також можуть стати на військовий облік. Приміром, хімікиня може стати на облік, оскільки ця спеціальність споріднена з військово-обліковою спеціальністю хімічного захисту.

Нагадаємо, що наприкінці осені цього року рівень цифровізації облікових процесів у ТЦК та СП має становити 90%. Обмінюватимуться інформацією з реєстрів Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Центральної виборчої комісії, Міністерства закордонних справ та Державної прикордонної служби.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter