З 1 жовтня жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, мають стати на облік

Дата: 06 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У 2022 році Верховна Рада ухвалила зміни до закону про мобілізаційну підготовку й мобілізацію. Відтепер жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають обов’язковому військовому обліку. З 1 жовтня вони мають з’явитися до ТЦК, щоб пройти всі необхідні процедури.

Про це повідомив нардеп, член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Фото: Depositphotos

За його словами, якщо стан здоровʼя дозволяє представницям цих спеціальностей бути на військовій службі, то вони отримають статус військовозобовʼязаних і будуть на військовому обліку.

“Такий підхід не є якимсь новаторством, оскільки і в колишньому СРСР, і країнах західного світу жінки, що мають медичну освіту, як правило є військовозобов’язаними й підлягають відповідному обліку”, – зазначив Веніславський.

Він також нагадав, що представниці тих цивільних професій, які є спорідненими з певними військово-обліковими спеціальностями, у разі добровільної згоди також можуть стати на військовий облік. Приміром, хімікиня може стати на облік, оскільки ця спеціальність споріднена з військово-обліковою спеціальністю хімічного захисту.

Нардеп зазначив, що всі військовозобов’язані – незалежно від того, жінки це чи чоловіки, – отримують повістки й можуть бути мобілізовані тільки тоді, коли цього потребує план мобілізації і є потреба в людях для формування нових підрозділів чи поповнення втрат.

“Хочу нагадати, що не лише жінки є бойовими медиками, тож некоректно говорити, що буде мобілізовано багато жінок. В Україні продовжуватиметься планова мобілізація, просто розширюється перелік осіб, які можуть бути мобілізовані”, – наголосив парламентарій.

Насамкінець Веніславський додав, що наразі Верховна Рада не планує розширювати перелік спеціальностей, які мають жінки, для обов’язкового поставлення на військовий облік.

Раніше ZMINA писала, що на розгляд Верховної Ради внесли законопроєкт №9672, яким серед іншого пропонують скасувати відстрочення від мобілізації для здобувачів другої або більше професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами та на момент вступу досягли 30-річного віку. 

Нагадаємо, що наприкінці осені цього року рівень цифровізації облікових процесів у ТЦК та СП має становити 90%. Обмінюватимуться інформацією з реєстрів Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Центральної виборчої комісії, Міністерства закордонних справ та Державної прикордонної служби.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter