У Раді пропонують скасувати відстрочення від мобілізації для деяких студентів та повернути її для деяких педагогів

Дата: 04 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради внесли законопроєкт №9672, яким серед іншого пропонують скасувати відстрочення від мобілізації для здобувачів другої або більше професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту.

Авторами документа стали троє нардепів – Федір Веніславський, Мар’яна Безугла та Ірина Констанкевич.  

У пояснювальній записці вони кажуть, що чоловіки-здобувачі другої або й більше освіти зловживають правом на відстрочення. 

“У 2022 році до закладів освіти зараховано на навчання 106 771 вступника чоловічої статі призовного віку, що розпочали здобувати рівень освіти, який є рівнозначним або є нижчим за здобутий рівень попередньої освіти… Не став винятком у зазначеній тенденції й поточний, 2023 рік. Хоча вступна кампанія ще триватиме, станом на 28 серпня чисельність таких осіб становить 74 059”, – наводять дані автори. 

Законопроєктом пропонують дозволити відстрочку від мобілізації лише для тих, хто здобуває рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень у послідовності, визначеній законом “Про освіту”, і при цьому почав навчання за другою освітою не пізніше досягнення 30-річного віку.

Окрім цього, законопроєктом пропонують повернути редакцію абзацу третього частини другої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, що змінювали торік навесні. Тоді право відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації втратили педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти. 

Нагадаємо, що цього року в оборонному комітеті Ради обговорювали методи мобілізації після того, як на вулиці повістку отримав нардеп. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter