В оборонному комітеті Ради обговорять методи мобілізації після того, як на вулиці повістку отримав нардеп

Дата: 21 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки заслухає доповіді відповідальних за мобілізаційні заходи в Україні, бо нардепів не влаштовують наявні методи. 

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів член комітету та представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський

Фото: society.novyny.live

Загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого минулого року. Її, як і режим воєнного стану, нещодавно продовжили ще на 90 днів. 

Генеральний штаб формує кількісні та якісні показники з огляду на потреби ЗСУ, а територіальні центри комплектування і соціальної підтримки військовослужбовців здійснюють мобілізаційні заходи. Втім, як каже Веніславський, є методи, які членів парламентського комітету не задовольняють.

Керівники на рівні Збройних сил України, відповідальні за мобілізацію, мають прокоментувати на засіданні комітету резонансні випадки, коли представники військових комісаріатів вручають повістки на вулиці, іноді завдаючи тілесних ушкоджень. 

Нещодавно в медіа обговорювали декілька ситуацій в Одесі, де, наприклад, співробітники військкомату їздили на швидкій та роздавали повістки, а також побили чоловіка на вулиці. У центрі комплектування і соцпідтримки щодо останнього випадку пояснили, що так  спілкувалися з чоловіком “про виконання мобілізаційного обов’язку”, втім потім почали службове розслідування інциденту. 

Поліція зі співробітниками військкомату в Одесі на пляжі влітку минулого року 

Увагу членів комітету до методів мобілізації привернула й ситуація з врученням повістки їхньому колезі на вулиці. 

“Можу сказати, не називаючи прізвища, що одному і У складі оборонного комітету Верховної Ради 17 депутатів та депутаток. з народних депутатів, члену нашого комітету, також на площі вручили повістку. Це свідчить про те, що триває не зовсім кваліфікована процедура”, – констатував нардеп. 

Веніславський прокоментував також випадки, коли повістки вручали як покарання, наприклад як в історії з групою молодиків, що транслювала в соцмережах зґвалтування дівчат, яким підсипали снодійне. Частина молодиків отримала повістки. 

“Заміняти кримінальне покарання службою в армії точно не можна”, – каже Веніславський. 

Як приклад формування резервів Веніславський навів проєкт МВС “Гвардія наступу”.

Щодо реакції комітету, то Веніславський пояснює, що нардепи можуть тільки надати свої рекомендації.

“Законодавча база в нас є. Закон “Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію” передбачає межі проведення мобілізаційних заходів, а конкретні заходи, які вчиняються представниками центрів комплектування і соціальної підтримки, визначаються Кабінетом Міністрів. Ми можемо дати свої рекомендації. Ми їх дамо, щоб уряд визначив чіткі межі, в яких представники військових комісаріатів можуть діяти, а в яких – не можуть”, – говорить він. 

Нагадаємо, що понад половину молодих українок, як свідчать соцопитування, хотіли б, щоб військовий призов був як для чоловіків, так і для жінок. 

Правозахисники ще торік періодично фіксували випадки, коли на передову потрапляли мобілізовані, які не могли ефективно виконувати бойові завдання через стан здоров’я. ZMINA підготувала спеціальну інструкцію про те, що робити, коли до ЗСУ мобілізували людину з хворобами, які заважають службі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter