“Я з дитинства мріяла бути військовою”: колишня менеджерка з персоналу стала доброволицею “Гвардії наступу”

Дата: 20 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Однією з щонайменше шістьох сотень українок, які виявили бажання долучитися до формування нових штурмових бригад у межах проєкту “Гвардія наступу”, стала Лариса Борщ. Жінка каже, що все життя мріяла бути військовою, але втілити цю мрію в реальність змогла лише зараз. 

Її історію розповідають на порталі МВС. 

Фото: МВС

До початку повномасштабного вторгнення Лариса працювала менеджеркою щодо роботи з персоналом, проте з перших днів широкомасштабної війни зрозуміла, що не зможе сидіти склавши руки.

Спочатку жінка опинилась у добровольчому формуванні в місті Стрий, де разом з патрульними об’їжджала вулиці, пройшла відповідну підготовку, навчилася поводження зі зброєю та опанувала тактичну невідкладну меддопомогу. 

“Я з дитинства мріяла бути військовою. Але так складалися обставини, що не вдавалося втілити цю мрію в життя”, – зізнається вона. 

Від колег у Стрию доброволиця почула про набір у бригаду “Лють”. 

“Я відразу зрозуміла – це мій шанс, на який я чекала все життя. Моя основна мотивація – як у всіх українців сьогодні: зробити так, щоб ця нечисть не ходила по нашій землі. Я дуже люблю свою родину, свій дім, свій сад. І я буду це захищати!” – говорить Лариса. 

“Гвардія наступу” – рекрутинговий проєкт МВС, ідея якого, як розповідали в міністерстві, належала загиблому очільнику відомства Денису Монастирському

Сформовані бригади займатимуться лише деокупацією територій під час контрнаступів. За задумом авторів ідеї, бригади ЗСУ мають пробивати фронт і максимально швидко просуватися вперед, а працювати у звільнених населених пунктах мають саме бригади з “Гвардії наступу”. 

Нині заявки на вступ до різних бригад подали майже 20 тисяч людей, з яких шість сотень – жінки. До прикладу, у Тернополі третина всіх охочих стати членами “Гвардії наступу” – це жінки. 

Нагадаємо, що до повномасштабного вторгнення Росії в ЗСУ проходили службу понад 32 тисячі жінок – тобто становили сьому частину складу української армії. Нині їхня кількість збільшилася до 50 тисяч, з яких 5 тисяч несуть службу безпосередньо на передовій фронту.

Торік колишня вчителька історії з Житомирщини Любов Плаксюк стала першою військовою, яка очолила артилерійський підрозділ ЗСУ

Соцопитування свідчать, що понад половина молодих українок хотіли б, щоб військовий призов був як для чоловіків, так і для жінок. 

ZMINA розповідала, з якими проблемами стикаються українки в армії, а також, як їх можна розв’язати. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter