Колишня вчителька історії з Житомирщини Любов Плаксюк стала першою військовою, яка очолила артилерійський підрозділ ЗСУ

Дата: 26 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Лейтенантка Любов Плаксюк стала першою жінкою, яка очолила артилерійський підрозділ ЗСУ.

Її історію розповіли у Міністерстві оборони. 

Фото: фейсбук-сторінка Угруповання Об’єднаних сил

Плаксюк родом з містечка Баранівка на Житомирщині.

До 2016-го вона працювала вчителькою історії, але потім вирішила вступити до лав ЗСУ. Жінка пройшла шлях від радіотелефоністки до командирки відділення управління, однак кардинально її життя змінилось, коли вона побачила роботу 152-мм САУ.  

“Коли я побачила “Гіацинт-С” і вперше проїхалася на машині, від гуркоту якої перехоплює дух, зрозуміла, це – моє!” – пригадує Любов. 

Весь вільний час Плаксюк вивчала роботу номерів розрахунку, читала відповідну літературу, вивчала конструкцію артустановок, а у 2019-му зробила перший постріл з гармати на полігоні. Лютий 2022-го військова зустріла в районі проведення ООС на посаді командирки батареї самохідного артдивізіону. 

Фото: 04141.com.ua

“Якщо потрібно ціль “подавити”, аби вона не змогла працювати, достатньо влучити снарядом від гармати “Гіацинт-С” у радіусі 50 метрів. Якщо ж стоїть завдання ціль знищити, потрібна інша точність влучання…  Артилерія – дуже складна наука, вивчення якої ніколи не зупиняється”, – розповідає Плаксюк. 

Фото: фейсбук-сторінка Угруповання Об’єднаних сил

В Угрупованні Об’єднаних сил кажуть, що завдяки вмінням Плаксюк миттєво реагувати на зміну обстановки, приймати оптимальні рішення, швидко рахувати установки для стрільби та вираховувати поправки для ведення вогню, російські війська зазнають величезних втрат в техніці й живій силі під вогнем артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича.

“Орки даремно до нестями бояться лише наших воїнів-чоловіків, їм куди більше потрібно боятися наших жінок!” – зазначають військові. 

Станом на кінець минулого року в ЗСУ служили 57 тисяч українок, тобто майже 22% всього особового складу. З них близько 32 тисяч – саме військові (понад 12% особового складу), а 3,5 тисячі — старші офіцерки. Торік вперше одне з командувань Збройних сил України очолила жінка – Тетяна Остащенко

За останні 10 років кількість жінок в українській армії збільшилась у 15 разів, однак досі вони стикаються з дискримінацією та навіть насильством. 

Раніше ZMINA поспілкувалась з бойчинями, які давно служать у ЗСУ або ж записалися до підрозділів територіальної оборони лише цього року, про те, чому вони вирішили піти воювати, що допомагає їм опановувати себе, коли страшно, і як їх сприймають бойові побратими.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter