Будівельниці, зварювальниці та слюсарки: як велика війна змінила гендерний розподіл в українській економіці

Дата: 12 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У 2023 році послугами Державної служби зайнятості скористались щонайменше 483 тисячі зареєстрованих безробітних, більшість з яких були жінками. Посадовці помітили, як за час повномасштабної війни українські жінки почали обіймати посади, що до цього у суспільстві стереотипно вважали “чоловічими”.  

Про це розповіли у Державній службі зайнятості у відповіді на запит “Економічної правди”. 

Фото: New York Times/Redux/Eyevine

Так, торік щонайменше 1,2 тисячі жінок через службу зайнятості пішли працювати на будівництві, а це становить 38% від загальної чисельності усіх працевлаштованих у цій галузі. Для порівняння, у 2021 році цей показник для жінок становив 20%. 

За минулий рік офіційно ще 1,2 тисячі українок пішли працювати у добувній промисловості, що становить 49% від усіх працевлаштованих. У 2021 році цей показник складав 27%.

Загалом, за рік послугами служби зайнятості скористались 664 тисячі осіб, а нове робоче місце знайшли 240 тисяч людей, з яких жінок – 158 тисяч, або 66%.

Нагадаємо, що в Україні ще 2017 року офіційно скасували наказ, що визначав перелік з 450 заборонених для жінок професій, наприклад керування деякими видами вантажного і пасажирського транспорту. 

В уряді помітили, що повномасштабне вторгнення Росії призвело до стрімкого зростання ролі жінок в українській економіці. До прикладу, в Одесі жінок навчатимуть керувати автобусами, бо не вистачає чоловіків. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter