Черговий напад на ЛГБТ-людину: у Львові побили митця Зєбу та бризнули на нього перцевим балончиком

Дата: 30 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

На вихідних у Львові на території синагоги невідомі напали на місцевого художника Зєбу. Його вдарили в обличчя, а також намагалися оббризкати перцевим балончиком. Потерпілий вважає, що напад стався на ґрунті ненависті до ЛГБТ-людей, оскільки раніше він уже отримував гомофобні погрози. 

Про це Зєба повідомив на своїй сторінці в інстаграмі, деталі також опублікувала організація “Гендер Зед”. 

Фото з інстаграм-сторінки Зєби

“Все сталося дуже несподівано. Я гуляв з друзями й подругами і хтось запропонував піти до львівської синагоги. Там було дуже спокійно і тихо. Ми знайшли собі місце і тихо перемовлялися. Аж тут нізвідки мені в обличчя прилетів кулак. Хтось вдарив мені в ніс, і я одразу підсвідомо скрутився і прийняв захисну позу. Мене почали заливати перцевим балончиком”, – розповів потерпілий. 

Нападники, за його словами, намагалися бризнути саме в обличчя, але потрапили тільки на волосся. 

“От з носом пощастило менше. Він одразу почав кровити, а друзі та подруги почали мене заспокоювати. Нападник просто втік. Він був у балаклаві й неспішно покинув синагогу”, – додав Зєба.

Він вважає, що напад був спланований, бо нещодавно йому надходили повідомлення з погрозами такого змісту: “Ти заплатиш за те, хто ти такий!”  

“Коли в мене була персональна виставка, гомофоби ходили містом і зривали афіші. І також скидали мені фото зі спаплюженими обривками анонсів. У них була така стратегія. Здається, що Львів – велике місто. Але в ньому насправді дуже легко вистежити людину. Тому зі мною це сталося невипадково”, – резюмував потерпілий.

Наразі він вже звернувся до правозахисної організації і хоче, щоб винних – нападника та його друзів, які стояли поруч, – покарали.

Юристка, яка консультувала Зєбу, порадила, перш ніж звертатися до поліції, зробити судово-медичну експертизу. Однак коли той пішов до відповідної установи з цим запитом, йому відмовили, зазначивши, що вільних лікарів для цього немає, а сам потерпілий нібито “не виглядає так, ніби в нього щось болить”.

Раніше ZMINA писала про ще чотири випадки гомофобних нападів, які трапилися останнім часом. Зокрема, 8 березня в Києві група невідомих скоїла гомофобний напад на хлопця в одному зі столичних парків.

24 березня в одному з житлових комплексів передмістя Києва двоє сусідів побили гей-пару, яка там проживає.

3 квітня в Києві також напали на квір-пару. Хлопці намагалися втекти, але їх переслідували, наздогнали й фізично їм нашкодили.

А 7 квітня на Подолі група агресивних молодиків напала на ЛГБТ-пару: увагу кривдників привернули веселкові значки на рюкзаках молоді й кольорове волосся.

Нагадаємо, що 11 квітня 2024 року в справі “Картер проти України” Європейський суд з прав людини ухвалив, що Україна порушила статтю 3 в поєднанні зі статтею 14 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Причиною цього є неефективне розслідування двох словесних та фізичних нападів на заявника – відкритого гея Ніка Картера.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter