У передмісті Києва на пару геїв напали двоє сусідів: правозахисники кажуть, що напад стався на ґрунті гомофобії

Дата: 01 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

24 березня в одному з житлових комплексів передмістя Києва двоє сусідів побили гей-пару, яка там проживає. Раніше подібні інциденти також траплялися, і пара переконана, що сусіди нападають на них саме з гомофобних мотивів. Поліція досі не відкрила кримінального провадження і не затримала нікого з обвинувачених. 

Про це 31 березня розповіли правозахисники з ЛГБТ-Центру “Наш світ”. 

Фото: Наш світ

Потерпілі отримали серйозні травми та проходять лікування. В одного з них – закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, забійна рана лівої брови та параорбітальна гематома. У другого – закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку та перелом кісток носа. 

“Побиття було настільки жорстоким, що поліції, яка прибула за викликом потерпілих, прийшлося застосовувати спецзасоби до нападниці. Втім, нікого з порушників затримано не було, а кримінальне провадження, попри подану потерпілими заяву, досі не відкрите, хоча відомості про правопорушення мають бути внесені до реєстру впродовж доби”, – наголошує “Наш світ”. 

Правозахисники кажуть, що це не перший напад на пару з боку цих сусідів. Конфліктна ситуація триває вже понад півтора року. Все почалося з образливих написів на дверях квартири потерпілих.

Пара і раніше зверталася до поліції, але не хотіла афішувати гомофобний мотив цих цькувань. Тоді порушники відбулися незначним штрафом, але це не справило позитивного ефекту.

Зараз потерпілі готові до розслідування справи як злочину ненависті, а центр “Наш світ” надав їм адвокатський супровід.

Нагадаємо, що 8 березня в Києві група невідомих скоїла гомофобний напад на хлопця. Інцидент трапився в одному зі столичних парків.

За словами потерпілого, він був із друзями, коли до них підійшов хлопець з іншої компанії та запитав: “Ти підтримуєш п***рів?” 

“На мою відповідь, що “мені не цікаво, чим займаються інші люди, кожен вирішує сам”, я отримав удар у голову від цієї людини. Потім він продовжив мене бити, повалив з ніг. До нас наблизилися інші хлопці з тієї компанії. Моя подруга почала знімати на телефон те, що відбувається, і викликала поліцію”, – розповів хлопець.

Потім, за його словами, компанія невідомих почала чіплятися до інших перехожих з тим самим питанням, а також напала на іншого хлопця.

Потерпілий подав заяву про злочин до поліції, вказавши на мотив нападу за ознаками сексуальної орієнтації й гендерної ідентичності. Однак поліція відкрила провадження лише через тиждень після нападу і розголосу медіа. Правоохоронці не врахували гомофобного мотиву та відкрили справу за ст. 125 (легкі тілесні ушкодження).

Адвокатка потерпілого подала клопотання щодо перекваліфікації провадження за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (“Порушення рівноправності громадян поєднане з насильством”). 

Також на інцидент відреагував секретаріат Омбудсмана, який звернувся до київської поліції щодо перевірки інформації стосовно ймовірного невиконання правоохоронцями своїх обовʼязків, а також щодо врахування можливого мотиву нетерпимості під час розслідування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter