“Вони були з конкретною позицією, що ЛГБТ – це зло”: у Києві невідомі вчинили гомофобний напад на хлопця

Дата: 15 Березня 2024
A+ A- Підписатися

8 березня у Києві група невідомих скоїла гомофобний напад на хлопця. Інцидент трапився в одному зі столичних парків.

Про це повідомляє ЛГБТ-Центр “Наш світ”. 

Скриншоти з відео нападу

За словами потерпілого, він був із друзями, коли до них підійшов хлопець з іншої компанії та запитав: “Ти підтримуєш п***рів?”

“На мою відповідь, що “мені не цікаво, чим займаються інші люди, кожен вирішує сам”, я отримав удар у голову від цієї людини. Потім він продовжив мене бити, повалив з ніг. До нас наблизилися інші хлопці з тієї компанії. Моя подруга почала знімати на телефон те, що відбувається, і викликала поліцію”, – розповів хлопець.

Потім, за його словами, компанія невідомих почала чіплятися до інших перехожих з тим самим питанням, а також напала на іншого хлопця.

“Я впевнений, що це було певне угруповання, бо вони всі були з конкретною позицією, що ЛГБТ – це зло. А десь за пів години до того, як до нас підійшли, [хлопці] кидали “зіги” з криками “зіг хайль”, – додав потерпілий.

Поліціянти прибули за викликом, але не затримати нападників, бо ті нібито переважали їх за кількістю.

Потерпілий подав заяву про злочин до поліції, вказавши на мотив нападу за ознаками сексуальної орієнтації й гендерної ідентичності. За повідомленнями центру “Наш світ”, справу досі не відкрили.

“Наш світ” закликає Головне управління Національної поліції України у місті Києві провести неупереджене розслідування з урахуванням вірогідного мотиву нетерпимості за ознаками СОГІ.

Також вони спільно з постраждалим звернулися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з проханням узяти цю справу під особистий контроль.

Менеджерка проєкту із захисту прав ЛГБТКІ+ Центру прав людини ZMINA Ірина Юзик звернула увагу на те, що згідно зі свідченнями потерпілого, молодики вчиняли не просто хуліганські дії, а виявляли ненависть та дискримінацію через нетерпимість до людей певної спільноти. Крім того, вони демонстрували офіційно заборонений в Україні жест – нацистське вітання. 

“Агресивно налаштовані гомофоби знову повертаються на вулиці наших міст. Вони трохи притихли з початком великої війни, оскільки насильство проти своїх же громадян сприймалося суспільством особливо гостро, але, як бачимо, ненадовго. Такі ситуації у нас повторювалися не раз і до великої війни і знову набирають обертів.

А поліція знову бездіє: нікого не затримує, не відкриває кримінальне провадження. Хоча ж очевидно, що ці люди несуть небезпеку суспільству і не вгадаєш хто їм не сподобається наступної хвилини – людина з якимось “не таким” кольором шкіри чи волосся, чи розрізом очей. І хто постраждає від їхніх дій наступним чи наступною”, – зазначила вона.

За словами Юзик, все це триває тому, що нападники не отримують адекватного покарання. На її думку, якби за такий прояв агресії кривдників заарештовували, як мінімум, на пів року – вони б не були такими зухвалими.

Нагадаємо, що 15 серпня минулого року у центрі Львова невідомий побив трансгендерну військову Хелен Марк. Хелен служить в українській армії три роки. До Львова вона приїхала у відпустку за сімейними обставинами.

“Померла мама Хелен, і дівчина приїхала, щоб її поховати. В один з вільних вечорів Хелен сиділа на вулиці в центрі міста, їла і розмовляла зі своїм хлопцем по відеозвʼязку. До неї раптово підійшов незнайомий чоловік і почав агресивно спілкуватися. Хелен попросила його відійти, і в наступну секунду чоловік вдарив її в носа зі словами “Ти що, п**ар?” – розповіли в KyivPride.

Від удару Хелен втратила координацію, і нападник вдарив її ще декілька разів, поки їй не вдалося відійти на декілька метрів і зняти частину нападу на відео. 16 серпня потерпіла зняла побої й написала заяву.

У листопаді нападника визнали винним у скоєнні злочину на ґрунті ненависті та призначили йому максимальний штраф – 17 тисяч гривень. 

Читайте також: Чого бракує українському законодавству для захисту від дискримінації ЛГБТ-людей?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter