У Києві трапився черговий напад на ЛГБТ-пару: підозрюваних затримали

Дата: 08 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

7 квітня, у неділю, у Києві вчергове напали на квір-пару. Потерпілі, Димко та Алекс, кажуть, що кривдники – ультраправа група – переслідували їх вулицею, намагалися залити газовим балончиком та погрожували, що “влітку повернеться Ультрас”.

Про це Димко (займенник – вони) написали на своїй сторінці в інстаграмі.

Фото: УНІАН

“Ми йшли під ручку з Андріївського узвозу в напрямку Контрактової площі. Суто добре проводили час. Раптом до нас ззаду підійшло четверо молодиків у мілітарному одязі з криком “а можна з вами поговорити”. Обступили колом і почали питати, що це в мене за значки на рюкзаку. У мене на ньому багато значків, наприклад з гербом України або зі стіною будинку художників. Проте молодиків зацікавили ті, що із символікою ЛГБТІК+”, – розповіли Димко.

Хлопці вимагали, щоб Димко зняли ці значки й віддали їм, і тоді, за їхніми словами, “нічого не буде”.

Суперечка тривала довго, і Алекс та Димко неодноразово пропонували розійтися.

Деякі з юнаків казали, що вони військові й тому їхня думка та погляди важливіші, і вигукували, що “п***рам не місце в нашій країні”. 

“На аргумент Алекса, що ми все ще тут і все ще живі, прозвучало, що “це можна виправити” і що “влітку повернеться Ультрас і все це виправить”. У якийсь момент один з нападників почав показувати іншому, ніби натискає на балончик. На що той відповів, що в нього немає. Я уточнили, чи має він на увазі газовий балончик, і він відповів, що так”, – додали потерпілі.

Зрештою один із хлопців потягнувся до Димка руками. Ті ухилились і застосували газовий балончик по двох з молодиків, і квір-пара почала тікати. 

За ними погналися двоє хлопців, один з яких був з газовим балончиком. Один з них намагався вдарити Димка.

Дотягнувся тільки до губи й таки залив нас із Алексом балоном. Я відповіли залишками свого балончика, водночас постійно намагаючись утекти. Ми добігли до Shatun Pub, де стояли люди. Вони нас, по суті, закрили собою і надали яку-не-яку допомогу. Алекс викликав поліцію”, – поділилися Димко. 

Згодом приїхали поліціянти й затримали нападників. Один з них навіть у присутності поліції казав, що “вирішить це питання по-іншому”.

Пара написала заяви, і сьогодні, у понеділок, Димко поїхали знімати тілесні ушкодження. 

На жаль, так як ми не дочекались, коли нас конкретно відмудохають, і маємо лише легкі тілесні й так як профільного законодавства з покаранням за злочини на ґрунті ненависті в нас немає, інкримінують їм лише хуліганство. Навіть при зазначенні, що напад було вчинено з мотивів ненависті до ЛГБТ”, – додали потерпілі.

Самі підозрювані в нападі стверджують, що балончика в них не було. Квір-пара сподівається, що записи з камер слугуватимуть доказом того, як усе було насправді.

Слідчий запитав мене, чи часто таке трапляється. Що на це відповісти? У минулий четвер напали й побили Суріката і Данила за те, що виглядали неправильно. Поки ми стояли з поліцією на місці, до нас підійшла дівчинка-підліток і сказала, що сьогодні ж у неї з куртки зірвали аналогічний значок. Інші підлітки, з підкови, розповіли, що це взагалі постійна історія. Так, наприклад, тиждень тому хлопцю дали в щелепу і побили дівчинку (заяви не писали). Нам украй необхідне прийняття законопроєкту №5488”, – підсумували Димко.

Менеджерка проєкту із захисту прав ЛГБТКІ+ Центру прав людини ZMINA Ірина Юзик зазначає, що останнім часом у столиці спостерігається поновлення практики фізичних нападів на людей з ЛГБТКІ+-спільноти. 

Зокрема, 8 березня в Києві група невідомих скоїла гомофобний напад на хлопця в одному зі столичних парків.

24 березня в одному з житлових комплексів передмістя Києва двоє сусідів побили гей-пару, яка там проживає. 

3 квітня в Києві також напали на квір-пару. Хлопці намагалися втекти, але їх переслідували, наздогнали й фізично їм нашкодили.

А 7 квітня на Подолі група агресивних молодиків напала на квір-пару: увагу кривдників привернули значки ЛГБТКІ+-тематики на ранцях молоді й кольорове волосся.

“Чотири напади за місяць на ґрунті ненависті! І це тільки ті, про які ми знаємо, бо потерпілі писали заяви в поліцію та публічно в соцмережах розповідали про напади”, – зазначила Юзик. 

Ірина нагадала, що 2021 року, до повномасштабного вторгнення, ЛГБТ-активізм був, на думку правозахисного середовища, найризикованішим напрямом громадської діяльності. Здавалося, велика війна змінила все, суспільство обʼєдналося в протидії ворогу, напади за сексуальну орієнтацію припинилися, але зараз, за словами проєктної менеджерки, вони повертаються. 

Агресори не отримують адекватного покарання, у мотиваціях злочинів не вказують, що це на ґрунті ненависті. Все це трактується як проста “хуліганка”. Цього далеко не досить, бо так ми ніколи не подолаємо такі злочини. Навпаки, їхня кількість зростатиме за мовчазного спостереження поліції і частини суспільства”, – наголосила Юзик.

Нагадаємо, що 15 серпня минулого року в центрі Львова невідомий побив трансгендерну військову Хелен Марк. Хелен служить в українській армії три роки. До Львова вона приїхала у відпустку за сімейними обставинами.

Померла мама Хелен, і дівчина приїхала, щоб її поховати. В один з вільних вечорів Хелен сиділа на вулиці в центрі міста, їла і розмовляла зі своїм хлопцем по відеозвʼязку. До неї раптово підійшов незнайомий чоловік і почав агресивно спілкуватися. Хелен попросила його відійти, і в наступну секунду чоловік вдарив її в носа зі словами: “Ти що, п**ар?” – розповіли в KyivPride.

Від удару Хелен втратила координацію, і нападник вдарив її ще декілька разів, поки їй не вдалося відійти на кілька метрів і зняти частину нападу на відео. 16 серпня потерпіла зняла побої й написала заяву.

У листопаді нападника визнали винним у скоєнні злочину на ґрунті ненависті та призначили йому максимальний штраф – 17 тисяч гривень. 

Читайте також: Чого бракує українському законодавству для захисту від дискримінації ЛГБТ-людей?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter