Amnesty International: Десятки білоруських медиків звільнили через підтримку протестів

Дата: 17 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруські медичні працівники, які брали участь в антиурядових демонстраціях та виступали проти офіційних повідомлень про загибель і поранення протестувальників, зазнають жорстоких репресій з боку влади. 

Про це повідомили в міжнародній правозахисній організації Amnesty International.

Протест білоруських медиків проти насильства. Фото: ft.com

Десятки медиків, багато з яких втратили можливість продовжувати діяльність у медицині, звільнили через критичну позицію щодо влади самопроголошеного Олександра Лукашенка. Також багато лікарів отримували погрози через це. Як зазначають правозахисники, масові звільнення відбуваються незважаючи на брак кадрів у сфері охорони здоров’я республіки, що призвело до катастрофічної ситуації, особливо в провінції. 

“Влада Білорусі не дбає про право людей на здоров’я та інші права людини. Реакція влади на будь-яку мирну незгоду – насильство і жорстокі репресії. Лікарі та медсестри виявилися серед тих, хто заплатив неймовірну людську ціну за свій професіоналізм і вияв людського співчуття”, – заявив заступник директора Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Брюс Міллар.

Причинами для звільнень також ставали розповіді лікарів про реальний стан здоров’я постраждалих унаслідок насильства з боку силовиків. 

“Я бачила всіх цих понівечених людей – зі зламаними кістками, з розірваними на шматки обличчями, з набряклими головами розміром з повітряну кулю. Нам не дозволили писати описи поранень, і нам постійно погрожували розправою”, – розповідає медична сестра на ім’я Галина. 

Галина була однією з тих, хто підтримував протести, однак після того, як про це дізналися на роботі, на жінку почали тиснули, щоб вона звільнилась. Коли медична сестра відмовилася, то через декілька днів на вулиці її зустріли двоє чоловіків у цивільному, які стали погрожувати її дітям, а тому вона була змушена погодитись. Після цього жінка не змогла знайти роботу: 

“Напевно, біля мого імені була червона галочка”.

Убитий білорус Роман Бондаренко. Лікер-анестезіолог, який повідомив, що в крові чоловіка не було алкоголю, як стверджувала білоруська влада, отримав за це штраф та умовне ув’язнення 

Ще одним медиком, який постраждав через свою громадянську позицію, став лікар-анестезіолог швидкої допомоги Артем Сорокін, засуджений разом з журналісткою Катериною Борисевич у справі про розголошення лікарської таємниці. Вони повідомили широкому загалу, що в крові активіста Романа Бондаренка, який помер після затримання від травм, усупереч твердженням влади, не було алкоголю. Лікаря оштрафували та дали умовний термін; журналістка отримала реальний строк та відсиділа в колонії пів року. 

“Уряд Олександра Лукашенка систематично знищує найцінніші установи білоруського суспільства – від культурних організацій і студентських спілок до журналістів та медичної спільноти. Ми закликаємо світових лідерів, міжнародну спільноту та медичних працівників у всьому світі не залишатися непоміченими та виступати проти ескалації репресій щодо прав людини в Білорусі”, – наголосив Брюс Міллар. 

Нагадаємо, що із серпня минулого року тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. Сотні людей у країні визнали політичними в’язнями, а, за даними ООН, щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter