Журналістка білоруського опозиційного видання TUT.BY вийшла на волю після пів року колонії

Дата: 19 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі 19 травня з Гомельської колонії після відбування покарання строком пів року звільнили журналістку TUT.BY Катерину Борисевич, яку кинули за ґрати за матеріал про загиблого мінчанина Романа Бондаренка.

Про це повідомляється на анонімній блог-платформі telegra.ph.

Джерело: telegra.ph

Її зустрічали кілька друзів і колег, рідні чекають на Катерину в Мінську.

У Гомельській колонії Борисевич перебувала три дні до звільнення. За словами жінки, її етапували з Жодіна до Могильова, а потім до Гомеля в наручниках, проте правоохоронці були максимально коректні.

“Не можу сказати, що до мене було якесь особливе ставлення, але в мене була коричнева картка, як у людини, схильної до екстремізму. Всіх таких в’язнів перевозять у такий спосіб. Зі мною були дві жінки, засуджені за вбивства. У них терміни 9–10 років. Вони жартували, що їхали просто, спокійно, а як, як екстреміст (або схильна до екстремізму), їхала в наручниках”, – уточнила журналістка.

У ніч перед звільненням Катерина вперше нормально виспалася, хоча й прокинулася рано, оскільки чекала на звільнення.

“Мене заздалегідь попередили, що сьогодні вранці я вийду, тому з 4–5-ї ранку я чекала, коли мене покличуть – і все, вийду на волю”, – сказала вона.

Катерина розповіла, що найбільше її бажання – обійняти близьких і рідних і з’їсти маминих сирників і борщу.

Журналістка сказала, що не очікувала такого резонансу, а потім покарання за статтю про смерть Бондаренка, і навіть не думала, що через це можна опинитись у в’язниці.

Чи повернеться до роботи в ЗМІ, Катерина ще не знає.

“Я хочу побачити рідних, весну, з’їздити на море, а потім уже все інше. Я більше не мислю категоріями, що буде далі. Далі може бути все що завгодно. У листопаді я теж не розраховувала, що опинюся в КДБ, а потім на Володарці, тому довгострокових планів у мене немає. А в короткострокових – хочу обійняти доньку, рідних, колег і сказати дякую всім за ту підтримку, яку мені надавали”, – розповіла вона.

Нагадаємо, що 31-річний Роман Бондаренко загинув після того, як його жорстко затримали люди в цивільному, які прийшли зривати білоруські прапори та стрічки в його дворі. Спочатку чоловіка відвезли до відділку, однак звідти він потрапив у лікарню. Після смерті влада почала заявляти, що загиблий був напідпитку, коли його затримали, проте лікарі спростували цю інформацію.

Авторка статті про загиблого Борисевич і лікар Артем Сорокін, який розповів їй деталі про стан Бондаренка, повідомили широкому загалу, що в крові активіста, який помер після затримання силовиками від травм, усупереч твердженням влади, не було алкоголю.

Обох затримали в листопаді 2020 року. У березні Московський суд Мінська визнав їх винними за частиною 3 статті 178 (розголошення лікарської таємниці, що спричинило тяжкі наслідки).

Борисевич засудили до шести місяців колонії та штрафу у розмірі 100 базових величин (2900 рублів), Сорокіна – до двох років позбавлення волі з відстроченням на рік і штрафу в 50 базових величин (1450 рублів). Останнього звільнили в залі суду під підписку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter