У Мінську розпочався судовий процес над лікарем та журналісткою, які розповіли про загибель білоруса

Дата: 20 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі, в закритому режимі, розпочався розгляд справ проти журналістки TUT.by Катерини Борисевич та лікаря Артема Сорокіна, які повідомили широкому загалу інформацію про загиблого учасника акцій протесту Романа Бондаренка.

Про це повідомляє видання TUT.by.

Сорокіна та Борисевич звинувачують у розголошенні лікарської таємниці та наданні неправдивої інформації. Їм обом може загрожувати до трьох років позбавлення волі.

Журналісти незалежних видань не були допущені на процес. На засіданні спершу були присутні тільки працівники акредитованих ЗМІ. Щоб підтримати в’язнів сумління, до зали суду прийшли посол Франції, дипломати посольств Литви, США, Німеччини, а також Представництва ЄС у Мінську.

З обвинуваченими спілкуватися було заборонено, оскільки вони перебували під вартою.

“Я вважаю, що Катерина і лікар Сорокін нічого не порушували, дозвіл мною був наданий”,– сказала мати загиблого Олена Бондаренко, перед початком засідання.

Катерина Борисевич. Фото: Belta via Reuters

Після початку засідання прокурор подав клопотання про те, щоб слухання проходило в закритому режимі. Журналістка Катерина Борисевич, лікар Артем Сорокін, їх захисники та мати загиблого наполягали на відкритому засіданні.

“Мати Бондаренко є єдиною людиною, яка може дати або не дати згоду на те, щоб суд був відкритим”, – сказав адвокат Катерини Борисевич.

Проте, “з метою уникнення розголошення медичної таємниці, що охороняється законом, і даних попереднього розслідування”, а також тому, що “матеріали справи містять медичні документи, у тому числі що раніше не публікувалися” суд виніс рішення про закрите засідання.

Артем Сорокін. Фото: Belta via Reuters

Це означає, що суспільство не зможе дізнатися правду про те, у чому саме полягає злочин журналістки та лікаря, які розповіли правду про “нуль проміле” в крові Романа Бондаренко. Це означає, що ми не дізнаємося, у чому звинувачують і за що конкретно судять лікаря і журналістку, які розповіли правду про стан загиблого Романа Бондаренко. На засіданні не зможуть бути присутніми навіть рідні Катерини Борисевич і Артема Сорокіна“, – пише TUT.by.

Наступне засідання суду в цій справі призначено на понеділок 22 лютого.

Нагадаємо, що 31-річний Роман Бондаренко загинув після того, як його жорстко затримали люди в цивільному, які прийшли зривати білоруські прапори та стрічки в його дворі. Спочатку чоловіка відвезли до відділку, однак звідти він потрапив у лікарню. Після смерті влада почала заявляти, що загиблий був напідпитку, коли його затримали, однак лікарі спростували цю інформацію.

Загибель Бондаренка сколихнула білоруське суспільство, а тому люди організували у дворі, де затримали чоловіка, меморіал, який періодично зачищають силовики. 

Відомо, що з початку масових протестів, які не закінчуються в Білорусі з 9 серпня, влада активно формує через підконтрольні медіа негативний образ протестувальників, називаючи їх, зокрема, п’яницями. У вересні МВС навіть оприлюднило записи телефонних дзвінків нібито “простих законослухняних громадян”, які скаржилися на протестувальників та закликали ОМОН розстрілювати мітингарів. 

Фотографія обкладинки: Belta via Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter